Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na dům snů v dovolenkovém ráji šetřili roky, smetlo ho bahno. Rodina chce miliony

Autor: Mii - 
21. května 2019
20:28

O více než 250 tisíc euro (necelých 7 milionů korun) žaluje rodina Phillipsových z anglického hrabství Hertfordshire vládu Kypru kvůli svému domu, o který nedávno zcela přišla. Šetřila na něj dlouhá léta a prodala většinu majetku, jen aby nemovitost krátce po jejím postavení smetl sesuv půdy. Podle Phillipsových je to chyba úřadů, že je oblast geologicky nestabilní, měly vědět, píše server Dailystar.

Dům byla velká přímořská vila, obsahovala venkovní bazén, rozsáhlou terasu s výhledem na moře, obývací pokoj spojený s kuchyní a dvě koupelny. Phillipsovi nad podobným bydlením snili celý život, dlouho šetřili, než si mohli stavení dovolit. Na financování nakonec padla i část dědictví po prarodičích a prodej stávajícího majetku.

Když se jim proto podařilo vilu dostavět, byli nadšení a odhodlaní konečně si začít užívat života. Čtyři roky jim tento plán vycházel. Pak se ovšem během zimy 2011 objevily ve zdi trhliny, které postupně začaly procházet do garáže, schodiště a předsíně. Tehdy intenzivně pršelo.

Déšť dlouho neustával a trhlin bylo čím dál více. Nakonec se půda pod domem zmáčela natolik, že celá konstrukce se zřítila a sjela kousek po stráni dolů. Stejný osud potkalo dalších pět domů na kopci. Inženýři poté zhodnotili, že stavby jsou neobyvatelné a nebezpečné.

Stavební firma kritiku nepřežila

„Stalo se to prakticky přes noc. Předek domu se zničehonic začal odlupovat,“ popisoval Simon Phillips, otec rodiny a IT konzultant, jak přišli o svůj domov. „Celé stavení se čím dál více posouvalo, přístup do něj byl složitější,“ říká. Nic z toho by se podle něj nestalo, kdyby úřady jednaly a nezatajovaly informaci, že parcela není vhodná ke stavění. Před nebezpečností kopce totiž rodinu varovali místní obyvatelé.

Simon fakt nese velmi těžce. Z domu se s rodinou odmítli vystěhovat, protože nemají kam jít. Každý den tak sledují, jak se jejich domov postupně bortí a posouvá směrem dolů ze stráně. Všichni vědí, že již dlouho v něm nebudou moci zůstat, odejít z něj je ale po ně těžké. Peníze na opravu nemají, ta vyjde minimálně na pět milionů korun.

„Tíhu rozhodnutí postavit dům zrovna tady si nesu každý den. Cítím ohromnou provinilost. Vadí mi to. Vadí mi, že náš dům snů je zničený. Život, který jsme tu chtěli mít s dětmi, je pryč,“ svěřil se otec.

Soud, ve kterém Phillipsovi žalují kyperskou vládu a stavební společnost JNM 4U Developers, začne na podzim. Simon doufá, že mu dostane alespoň trochu zadostiučinění a jedna ze stran uzná, že chybovala.

Podobné žaloby podaly i další rodiny, které na stráni o své domy přišly. Dvě již soudní při s JNM vyhrály, žádnou finanční kompenzaci ovšem neobdržely – společnost od té doby zkrachovala. Phillipsovi proto věří, že rozhodující bude žaloba na kyperskou vládu.

Zobrazit celou diskusi