Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Je libo stříbrnou sochu zajíce od mistra kýče? Neznámého sběratele stála dvě miliardy

Autor: ČTK - 
16. května 2019
07:24

Metrovou sochu amerického tvůrce Jeffa Koonse nazvanou Zajíc vydražil ve středu v New Yorku nejmenovaný sběratel za 91,1 milionu dolarů (přes dvě miliardy korun), což je nejvyšší suma, za jakou kdy bylo vydraženo dílo dosud žijícího umělce. Zajíc, zhotovený z ušlechtilé oceli, je považován za jeden z nejpozoruhodnějších artefaktů 20. století. Sochu dražila aukční síň Christie’s.

Zajíc je jedním ze tří děl obdobného charakteru, která Koons v roce 1986 vytvořil. Kontroverzní umělec, označovaný kritiky za mistra kýče, bývá považován za představitele neo-popu nebo post-popu. Čtyřiašedesátiletý autor sám však jakékoli pokusy o kategorizaci svého díla odmítá a především popírá, že by jeho práce měly jakýkoli skrytý význam.

Prodej Koonsovy sochy je v těchto dnech už druhým dražebním rekordem. V úterý newyorská aukční síň Sotheby’s vydražila za rekordních 110,7 milionu dolarů olejomalbu francouzského impresionisty Claudea Moneta Kupky sena. Je to dosud nejvyšší částka, za kterou bylo jakékoli Monetovo plátno prodáno.

Zobrazit celou diskusi