Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dva miliony pro každého zachráněného chlapce. Příběh z jeskyně jim slušně vydělává

Autor: Darina Jíchová - 
2. května 2019
21:40

Dvanáct malých fotbalistů a jejich trenér, které loni v létě v jeskynním komplexu na severu Thajska uvěznila voda, stále na svém příběhu vydělávají. Streamovací služba Netflix, která o jejich 17denním pobytu v temné jeskyni a neuvěřitelné záchraně, jež pak následovala, natočí seriál, jim každému vyplatí přes 2 miliony korun. Smlouvu na práva k příběhu mezi rodinami chlapců a Netflixem vyjednala thajská vláda, napsal deník Daily Mail.

Není jasné, jaký podíl z dohodnuté částky získá thajská vláda, která vedla vyjednávání. Producenti z Netflixu rovněž uvedli, že peníze vyplatí také organizacím, které se podílely na záchraně chlapců. Jednání mezi thajským ministerstvem kultury a Netflixem trvalo několik měsíců.

Skupinka chlapců ve věku 11 až 16 let a jejich pětadvacetiletý trenér uvízli v zatopené jeskyni loni v červnu. Záchranáři a potápěči po nich několik dnů marně pátrali, po 10 dnech se týmu složeného z místních i zahraničních profesionálů pod vedením britských potápěčů podařilo najít všech 13 fotbalistů v pořádku. Okamžitě začali plánovat, jak je dostat z jeskyně ven.

Složitá záchrana se šťastným koncem

Během neuvěřitelné záchranné akce, u které asistovali také dva čeští hasiči, byli chlapci vyneseni z jeskyně a po krátkém pobytu v nemocnici propuštěni domů. Záchrana si vyžádala jednu oběť, v jeskyni se utopil thajský voják. Příběh malých fotbalistů fascinoval svět, který se zadrženým dechem pozoroval závod záchranářů s časem. Lidé si budou moct celou záchranu připomenout v podobě velkorozpočtové minisérie od Netflixu.

Zatím není jasné, kdy bude mít seriál premiéru, rodinám chlapců a trenérovi Netflix vyplatí přes 2 miliony korun. „Ceníme si příležitosti tímto způsobem poděkovat lidem a organizacím z Thajska a celého světa, kteří se u příležitostí naší záchrany sešli a předvedli skutečný zázrak,“ řekl trenér Ekapol „Ake“ Čanthawong.

„Těšíme se na spolupráci, doufáme, že zajistíme, aby byl náš příběh odvyprávěn co nejpřesněji. Chceme, aby všichni viděli neskutečné hrdinství těch, kteří se postarali o úspěch složité záchranné operace,“ vysvětlil Čanthawong.

Seriál, film a knihy o thajských chlapcích

Režie se ujme thajský filmař Jon M. Chu, který pracoval například i na úspěšném filmu Šíleně bohatí Asiati. Projekt Netflixu není prvním filmovým zpracováním příběhu, krátce po záchraně vznikl nezávislý film Jeskyně, z anglického The Cave, který bude mít premiéru v červnu, na roční výročí události. Vydáno bylo také několik knih, které námět zpracovávají.

 

mandat ( 3. května 2019 05:26 )

A co ten chudak,ktery kvuli nezodpovednosti ucitele,ktery vlezl s detma do
jeskyne zemrel ?

Zobrazit celou diskusi