Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Žák organizátora útoků na Srí Lance se chystal opět vraždit. Zatkli ho v Indii

Autor: ČTK, ula - 
30. dubna 2019
07:15

Žák srílanského radikálního duchovního Zahrána Hašíma, považovaného za organizátora teroristických útoků islamistů na kostely a hotely Srí Lance, se chystal spáchat atentát na jihu Indie. Policie jej ale v pondělí zadržela. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na indické bezpečnostní složky. Teror na Srí Lance si 21. dubna vyžádal 253 obětí.

Podezřelého, kterého úřady identifikovaly jako devětadvacetiletého Rijase A., zadrželi agenti Národní vyšetřovací agentury (NIA), která má potírání terorismu na starosti. V úterý má být předveden před soudce.

Během výslechu podezřelý podle NIA vypověděl, že více než rok sledoval projevy a videa srílanského radikálního duchovního Zahrána Hašíma, a přiznal se, že se chystal spáchat sebevražedný atentát v indickém státu Kérala na jihu země.

Srílanské úřady viní z velikonočního masakru dosud málo známou islamistickou skupinu národní Tauhíd džamáate (NTJ), v jejímž čele stál místní radikální duchovní Zahrán Haším. Ten při jednom z atentátů zahynul – podle úřadů se vyhodil do povětří v jednom z hotelů. Podle armádních zdrojů byl Haším v kontaktu s indickými islamisty.

Video  Přes 100 lidí v kostele na Srí Lance zabil zřejmě mladík s batohem.  - Reuters
Video se připravuje ...

NIA zadržela Rijase v rámci pátrání po Indovi, který se snažil vstoupit do řad teroristické organizace Islámský stát v zahraničí. Rijas se dostal do kontaktu s podezřelým, který šířil audionahrávky vybízející ke spáchání teroristických útoků v Indii.

Útoky na Srí Lance:

petr12 ( 30. dubna 2019 08:32 )

veřejně popravit takovým spusobem že ostatním muslimským zvířatum budou
vstávat vlasy na hlavě a pouštět jim to na školách pro výstrahu!! a je po
teroristech.

Zobrazit celou diskusi