Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Na Srí Lance platí výjimečný stav. Obětí teroristických útoků je skoro 300

Aktualizováno -
22. dubna 2019
21:44
Autor: ČTK - 
22. dubna 2019
06:44

Počet obětí nedělních teroristických útoků na Srí Lance stoupl na 290, uvedla agentura Reuters s odvoláním na policejního mluvčího. Dalších nejméně 500 osob utrpělo zranění. Jak vyplynulo z dřívějších informací, mezi mrtvými je více než 30 cizinců. Češi mezi oběťmi podle dosavadních informací české diplomacie nejsou. K atentátům se zatím nikdo nepřihlásil. Na Srí Lance začal platit výjimečný stav.

Policie na Srí Lance navíc zneškodnila nedaleko letiště v metropoli Kolombu podomácku vyrobenou výbušninu, uvedla agentura AFP. Bombu objevili v noci na pondělí na silnici vedoucí k hlavnímu terminálu letiště. To zůstalo po nedělních útocích, které si vyžádaly nejméně 207 mrtvých, za přísných bezpečnostních opatření otevřené.

Na Srí Lance začal o půlnoci místního času (20:30 SELČ) platit výjimečný stav, který po nedělních atentátech rozšířil pravomoci policie a armády. Policie a armáda mohou díky výjimečnému stavu zatýkat a vyslýchat podezřelé a nečekat na soudní povolení.

Agentura AP s odvoláním na forenzního odborníka uvedla, že útoky podle dosavadního vyšetřování spáchalo sedm sebevražedných atentátníků.

Ministerstvo spravedlnosti dnes požádalo soudní lékaře o rychlé provedení posmrtného ohledání obětí, aby těla mohla být odevzdána rodinám k pohřbení. Na Srí Lanku se ze zahraničí vrací prezident Maithripala Sirisena, který svolal na dnešek schůzku národní bezpečnostní rady. Zúčastnit se jí má i premiér Ranil Vikremasinghe.

Jeden z poradců prezidentova úřadu indickému tisku sdělil, že vyšetřovatelé mají podezření, že existují ještě dvě nebo tři bomby připravené k použití. Jedna nálož byla v noci na dnešek zneškodněna na mezinárodním letišti v Kolombu.

Teroristé zaútočili na turisty oblíbený ostrov Srí Lanku o Velikonoční neděli a odpálili zhruba ve stejnou dobu výbušniny ve třech kostelech a třech luxusních hotelech. Po poledni nastal sedmý výbuch na okraji Kolomba a později osmý útok sebevražedného atentátníka připravil o život tři policisty.

Policie zatkla zatím 13 podezřelých. Muži byli zadrženi na dvou místech v Kolombu a jeho okolí, všichni jsou údajně členy stejné radikální skupiny, napsala agentura AFP.

Americké ministerstvo zahraničí vydalo revizi upozornění pro cesty amerických občanů na Srí Lanku. Podle ministerstva je pravděpodobné, že „teroristické skupiny“ plánují nové útoky. Při těch, které byly na ostrově spáchány o Velikonoční neděli zemřelo 290 lidí, mezi nimi i cizinci. Nové doporučení má pro Srí Lanku i Británie.

Video  Série výbuchů na Srí Lance. Šest explozí znělo kostely a hotely  - twitter.com
Video se připravuje ...

„Teroristé mohou zaútočit bez varování,“ sděluje v nedělní zprávě americké ministerstvo zahraničí. Podle ní jsou v ohrožení turistické lokality, dopravní uzly, nákupní střediska, hotely, modlitebny, letiště a další veřejné prostory.

Doporučení turistům revidovala po útocích také Británie. Upozorňuje se v něm na zpřísněná bezpečnostní opatření a turistům se doporučuje, aby se řídili bezpečnostními pokyny.

„Návštěva většiny míst na Srí Lance je bez problémů. Měli byste ale vědět o riziku sexuálního napadení a zneužití kreditních karet a vyvarovat se míchaných nápojů,“ stojí v doporučení. V dalším odstavci se uvádí, že existuje možnost teroristických útoků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prasatkopepicek ( 22. dubna 2019 17:17 )

Nedelej machra, burane.

Velikonoce1 ( 22. dubna 2019 14:12 )

anonym01 je primitivní hovado. anonym01 je bezmozkova kreatura. anonym01 je zapšklá sraágora. anonym01 je provokatér a slizkej primitiv. anonym01 je hňup co jen závidí a rád by škodil. anonym01 je zakomplexovane meněcenné prase anonym01 je lidská troska a odpad .... tedy zvratkožrout, nula.

4552 ( 22. dubna 2019 13:21 )

Proč není diskuze u článku FERYHO.? Zčeho je strach? ale všimla jsem si, že jak je článek o někom z tmavou pletí tak není diskuze to jsou tak chráněni? tak ty články nepište bude to lepší než dělat blbce z lidí.

hejhej ( 22. dubna 2019 10:29 )

Muslimští vrazi se ozývají stále častěji.

hejhej ( 22. dubna 2019 10:25 )

Sibyla: Moraváci nesnášejí nikoho z TOP09.

Zobrazit celou diskusi