Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Teror na Srí Lance: 215 mrtvých, 450 zraněných. Na ostrově jsou i stovky Čechů

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
21. dubna 2019
21:03
Autor: ČTK, vei - 
21. dubna 2019
06:59

 Na turisty oblíbený ostrov Srí Lanku zaútočili dnes teroristé, kteří o Velikonoční neděli odpálili zhruba ve stejnou dobu výbušniny ve třech kostelech a třech luxusních hotelech. Zemřelo při tom 207 lidí, včetně asi 36 cizinců, a přes 400 dalších osob bylo zraněno. Češi mezi oběťmi podle dosavadních informací české diplomacie nejsou. K atentátům, označovaným za nejhorší teroristický útok v dějinách Srí Lanky, se zatím nikdo nepřihlásil. Policie zatkla zatím 13 podezřelých. Soustrast Srílančanům vyjádřili světoví politici i papež František.

Útoky, většinou sebevražedné, soustředili atentátníci do hlavního města Kolombo a jeho okolí. Exploze na šesti místech nastaly kolem 8:30 místního času, kdy byly kostely plné věřících, kteří přišli na mši o Velikonoční neděli. Křesťané tvoří ve většinově buddhistické Srí Lance asi sedmi procent obyvatel. Terčem útoků byl kostel sv. Antonína v Kolombu, sv. Šebestiána v Negombu, které leží asi 35 kilometrů severně od metropole, a evangelický kostel ve městě Batticaloa.

Výbuchy otřásly třemi pětihvězdičkovými hotely Shangri-La, Cinnamon Grand a Kingsbury, všechny jsou v Kolombu. Nejméně ve dvou z nich útočili atentátníci v restauracích, když přišli hosté na snídani. Po poledni nastal sedmý výbuch na okraji Kolomba, který zabil dva lidi, a později osmý útok sebevražedného atentátníka připravil o život tři policisty.

Podle srílanské televize zemřelo při útocích 215 lidí, ostatní média uvádějí 207 obětí. Podle srílanského ministerstva zahraničí jsou mezi oběťmi tři Indové, dva Turci, jeden Portugalec, tři Britové a tři osoby, které měly zároveň britské a americké občanství. Jednu oběť z Nizozemska potvrdil nizozemský ministr zahraničí Stef Blok, nejméně jeden mrtvý pocházel z Číny a dánská diplomacie uvedla, že mezi oběťmi jsou i tři občané Dánska.

Video  Série výbuchů na Srí Lance. Šest explozí znělo kostely a hotely.  - twitter.com
Video se připravuje ...

Podle aktuálních informací mezi oběťmi nejsou žádní čeští občané,“ řekl ČTK před 18:00 Robert Řehák z ministerstva zahraničí. Podle srílanského ministerstva zahraničí ale zůstává neidentifikováno 25 cizinců a 19 cizinců leží se zraněním v nemocnicích. Čeští turisté, kteří jsou na Srí Lance s cestovními kancelářemi, jsou podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže v bezpečí. Na ostrově je podle jeho odhadu 300 až 400 Čechů.

Ve snaze zabránit šíření poplašných zpráv byly zablokovány hlavní sociální sítě včetně facebooku a služby WhatsApp. Zahraniční turisté začali podle agentury AP horečně kontaktovat své rodiny, aby oznámili, že jsou v pořádku. Operátoři je upozornili na zablokování sítí. Domácí pracovníci turistických služeb jsou podle AP rozsahem útoků šokováni. „Mnoho lidí přijde o práci, to je jisté na 100 procent. Je to tragédie, šílenci zabíjejí nevinné lidi,“ řekl hotelový zaměstnanec Gamini Francis.

Úřady také ohlásily mimořádná opatření v dopravě. Na mezinárodním letišti u Kolomba platí mimořádná bezpečnostní opatření, pasažéři se musejí dostavit už čtyři hodiny před letem. Správa železnice oznámila, že do vlaků nebudou vpouštěni lidé s velkými zavazadly. Na nádražích provádí personál i policisté prohlídky.

Prezident Maithripala Sirisena vyzval veřejnost, aby zachovala klid. Vydal bezpečnostním složkám příkaz útoky vyšetřit a potrestat viníky.

Věděly úřady o chystaných útocích?

V souvislosti i s útoky na kostely a hotely zatkla policie 13 podezřelých. Premiér Srí Lanky Ranil Wickremesinghe novinářům při oznámení osmi zadržených řekl, že všichni jsou Srílančané. Vyšetřovatelé ale prověřují, zda neměli kontakty do zahraničí. K informacím z médií, že úřady dostaly 10 dní předem varování o možných útocích na „prominentní kostely“, premiér řekl, že on tyto informace předem neměl. Uvedl, že se musí vyšetřit, proč bezpečnostní složky nepřijaly preventivní opatření.

5670940:full:true:true

„Ministerstvo zahraničních věcí zjišťuje situaci na místě. Varovnou sms zprávu rozeslalo 92 českým cestovatelům zaregistrovaným v databázi Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (DROZD),“ uvedl Robert Řehák z ministerstva zahraničí.

Doplnil, že Češi se mohou obracet pro informace a případnou konzulární pomoc na české velvyslanectví v Dillí a honorární konzulát v Colombu. „V případě nouze je možné též využít nouzovou linku českého velvyslanectví v Dillí: +91 9910999460,“ doplnil Řehák.

Bilance se bude zhoršovat

Čeští diplomaté zjišťují, zda se tragédie dotkla i Čechů, pro které je Srí Lanka oblíbeným turistickým cílem. „Situaci od okamžiku, kdy došlo k první explozi, pečlivě sledujeme. Na Srí Lance nemáme přímé zastoupení,“ řekl v České televizi Milan Hovorka, český velvyslanec v Dillí, pod kterého spadá i Srí Lanka.

„Bohužel ta bilance má tendence neustále se zvyšovat.  Tak, jak nás zajímá složitost i rozsah situace, tak nás zajímá, jestli nebyli postiženi i čeští občané. Jsou to turisticky zajímavá místa, některá znám osobně. V tento moment nemáme potvrzeno, že by mezi zraněnými, či nedej bože mrtvými, byli Češi. Přes systém DROZD se snažíme kontaktovat lidi na místě,“ doplnil velvyslanec.

Podle něj je na místě asi 100 Čechů, ale ve skutečnosti bude na Srí Lance českých občanů ještě více.  „Je sestaven koordinační tým a situaci bedlivě monitorujeme. Je v provozu nouzová telefonní linka zastupitelského úřadu. Prosíme Čechy, kteří jsou na Srí Lance, aby se ozvali našemu úřadu. Budeme velmi vděčni,“ doplnil velvyslanec.

Velikonoční terorismus

Čeští diplomaté zatím nechtějí spekulovat, co přesně se stalo. „Bezpečnostní opatření na Srí Lance nejsou tak přísná jako například v Dillí či na jiných místech v Indii. Ať jsou kontroly sebepřísnější, realita je taková, že se to pachatelům podařilo,“ říká Hovorka.

I on se ale přiklání k tomu, že na Srí Lance útočili teroristé. „Nechtěl bych žádným způsobem spekulovat, ale šest výbuchů realizovaných ve stejném momentu je silná indicie. A dříve nebo později se bude hovořit o teroristickém útoku. Nelze jinak, než to dát do souvislosti s Velikonocemi,“ uvedl dále pro ČT velvyslanec.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Velikonoce1 ( 22. dubna 2019 14:17 )

anonym01 je primitivní hovado. anonym01 je bezmozkova kreatura. anonym01 je zapšklá sraágora. anonym01 je provokatér a slizkej primitiv. anonym01 je hňup co jen závidí a rád by škodil. anonym01 je zakomplexovane meněcenné prase anonym01 je lidská troska a odpad .... tedy zvratkožrout, nula.

mandat ( 22. dubna 2019 12:26 )

Nejste aktualni, mrtvych je mnohem vice, proc nepisete, ze byly demostrace Zlutych vest ve Francii a ze policie zase mlatila lidi i zeny,jsou na internetu videa i otresne fotografie a vy nic.Mate narizenou cenzuru ? Chcete asi,aby si lidi mysleli, ze ve Francii je ve ok, zadne demonstrace ? Co to jste za noviny ?

Kolobrnda ( 22. dubna 2019 11:33 )

To je jasný proč to tají....

iFender ( 22. dubna 2019 09:36 )

tak kdyz napadne nekdo moji rodinu tak se mame vsichni nechat okrast a zabit ,protoze nejaka zamlzena neumi rozlisit branit se pomoci nasili anebo nebo zabijet pro viru,penize,ideologii-

iFender ( 22. dubna 2019 09:31 )

Co platilo drive a co bylo drive normalni je snad rozdil.Dnes se to bere ,ze slusni lide zase utreli nos.

Zobrazit celou diskusi