Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Role se obrátily. Zachránce chlapců z jeskyně sám uvízl a volal o pomoc

Autor: ČTK - 
18. dubna 2019
13:26

Britský potápěč, který loni pomáhal vyprošťovat mladé fotbalisty uvázlé v jeskyni v Thajsku, sám potřeboval záchranu. Stalo se to poté, co se ztratil v zaplavené podzemní chodbě u jeskyně na severu amerického státu Tennessee, informuje dnes na svých internetových stránkách britský The Guardian.

Josh Bratchley byl součástí skupiny britských potápěčů, která v posledních dnech prozkoumávala jeskyni Mill Pond Cave u městečka Gainesboro, rozmisťovali v ní nové vodicí lano. Když se spolu s nimi v úterý odpoledne nevynořil a nedokázali ho sami najít, zavolali pomoc. Na místo dorazili specializovaní potápěči z Arkansasu a Floridy. Ti ho našli ve středu v podvečer po asi hodinovém pátrání.

Zachránil ho klid a vzduchová kapsa

Bratchley byl v dobrém fyzickém i psychickém stavu. „Jediná věc, kterou po návratu na povrch chtěl, byl kus pizzy,“ řekl Derek Woolbright, který se na záchraně Bratchleyho podílel. V jeskyni se Britovi podařilo najít nebývale velkou vzduchovou kapsu. Dostal se z vody, čímž předešel podchlazení. Odborníci podle amerických médií upozornili na to, že k přežití mu pomohlo do značné míry i to, že zachoval klid.

Bratchley, povoláním meteorolog, byl součástí britského týmu potápěčů, kteří loni v létě pomohli zachránit 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra uvázlých v jeskynním komplexu na severu Thajska. Mladí sportovci v zatopené jeskyni strávili více než dva týdny. Britským záchranářům se pak za jejich čin dostalo řady poct.

 

Zobrazit celou diskusi