Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Poražený“ ISIS zaútočil: Sedm mrtvých, armáda varuje před spícími buňkami

Autor: ČTK - 
26. března 2019
14:19

Při nočním útoku v severosyrském městě Manbidž přišlo o život sedm členů kurdsko-arabské koalice (SDF), která s podporou americké armády bojovala proti teroristům na severu a východě Sýrie. V sobotu tato koalice ohlásila územní porážku teroristické skupiny Islámský stát (IS) v Sýrii vítězstvím v Baghúzu, který leží na východě země poblíž irácké hranice. IS se k úterní akci v Manbidži přihlásil.

O útoku informovala vojenská rada Manbidže, která je součástí SDF a zajišťuje ve městě hlídky. Ozbrojenci podle ní v noci na úterek zahájili palbu na hlídku a sedm jejích členů zabili.

Informaci potvrdila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), podle níž byli další tři členové hlídky zraněni.

„Po porážce IS jsme vstoupili do éry spících buněk. Aktivují je a pověřují útoky, ale my jejich operacím zabráníme,“ sdělil agentuře AFP mluvčí vojenské rady Širfán Darvíš.

„Vojáci chalífátu zaútočili na hlídku Syrských demokratických sil a použili proti nim kulomety,“ uvedl IS v prohlášení zveřejněném na komunikační službě Telegram.

Odborníci v minulosti upozornili, že územní porážka IS neznamená, že nebezpečí těchto teroristů pominulo. Počítá se s tím, že zaktivizují dosud nečinné skupinky a pověří je jednotlivými akcemi.

Noční útok je od ledna největší akce této organizace v Manbidži. V lednu tam IS zabil při sebevražedné operaci 18 lidí, mezi nimiž byli čtyři američtí vojáci. Skupina vyzvala své členy, aby útočili na kurdské jednotky a pomstili porážku chalífátu. IS ho vyhlásil na severu Iráku a Sýrie v roce 2014, v Iráku byl poražen v prosinci 2017. Podle SOHR při útocích spících buněk členové IS zabili od srpna několik set bojovníků SDF.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr12 ( 26. března 2019 14:27 )

okamžitě zvířata střílet!!

Zobrazit celou diskusi