Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Výhradně pro bílé.“ Podnikatel staví čistě bělošské město, pozemky rozdá

Autor: Mii - 
8. března 2019
17:55

S neobvyklým konceptem přišel jihoafrický podnikatel Adriaan Alettus Nieuwoudt. V Severním Kapsku buduje město, do kterého bude vpouštět pouze lidi bílé barvy pleti. Svůj záměr vysvětluje tak, že je na čase obnovit v Africe bílé obyvatelstvo, které je podle něj utlačované. Pozemek v jeho městě dostane zdarma každý běloch, který se připojí k jeho hnutí, informuje server IOL.

Niuewoudt je v Africe kontroverzní osobou, do povědomí lidí vstoupil v 80. letech minulého století, kdy stál za dnes už neexistujícím obchodním pyramidovým schématem Kubus. Poté se v 90. letech připletl k nelegálnímu obchodování s diamanty, za což byl odsouzen k roku vězení.

V novém tisíciletí se dění kolem jeho osoby uklidnilo, až nyní představil svůj „plán na záchranu bělochů“ v Africe. Souvisí s pozemkem v Severním Kapsku, který koupil v roce 2016 a na kterém chce vybudovat město nazvané Eureka.

Má se jednat o větší osadu, kam budou vpouštěni pouze lidé bílé barvy pleti. Podle Nieuwoudta to bude místo, kde budu moci „v bezpečí dožít, strávit svůj život a pracovat ve svém rodném jazyce a kultuře“. Rodným jazykem má na mysli afrikánštinu.

Apartheid je v JAR stále živý

Dostat se do Eureky nebude nic složitého. Podnikatel má v plánu rozdat obytné parcely ve městě zdarma. Jedinou podmínkou je, aby člověk byl běloch a vstoupil do jeho hnutí Eureka Movement, kterému předsedá.

„Tato parcela vám zůstane do konce věků. Ať už ji využijete, nebo ne, bude stále vaše a je převoditelná na vaše dědice. Stavbu si samozřejmě platí každý sám, do té doby si ale navzájem nic nestojíme,“ stojí v prohlášení. „Eureka je seriózní pokus o obnovu bezpečnosti našeho bílého obyvatelstva. Chceme tu žít nezávisle a pro sebe, vybudovat si tu budoucnost. Čekali jsme až moc dlouho,“ pokračuje text.

Podle Niuewoudta je o projekt zájem, k začátku března již mělo hnutí registrovaných přes 5000 členů.

Ačkoli nápad může vypadat nestandardně, není v Jihoafrické republice první. Už několik let zde existuje podobná osada nazvaná Orania, která se nachází nedaleko severokapského města Hopetown. Podle mnohých odborníků to ukazuje, že rasové spory na jihu Afriky stále od dob apartheidu nevymizely.