Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Uzbecká princezna“ skončila ve vězení. Dceru diktátora odvlekli násilím z bytu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
8. března 2019
14:55

Soud v Uzbekistánu nařídil Gulnaře Karimovové (46), dceři zesnulého prezidenta Islama Karimova, aby si odpykala zbytek pětiletého trestu ve vězení, protože porušovala podmínky domácího vězení. S odvoláním na komuniké generální prokuratury to uvedla agentura Reuters. Karimovová se už roky neobjevila na veřejnosti, a to od roztržky s otcem, který vládl této středoasijské zemi 27 let.

Uzbecké úřady až předloni oznámily, že v srpnu 2015 prezidentovu starší dceru odsoudily za zpronevěru a vydírání k pětiletému podmíněnému trestu, což v Uzbekistánu může podle Reuters znamenat domácí vězení. Podle prokuratury porušovala zákaz používat internet a telefon a „aktivně bránila náhradě škody, kterou způsobila“.

Karimovová řadu let působila jako prominentní postava Uzbekistánu, byla podnikatelkou, diplomatkou, módní návrhářkou a také popovou zpěvačkou. V roce 2014 však zcela zmizela z veřejného života. Dlouhou dobu se spekulovalo, že je po smrti.

O tom, že má prsty ve finančních podvodech, se mluvilo už v roce 2010, kdy ji zdroj z amerického velvyslanectví označil za „zlodějku, co si myslí, že stojí nad zákonem“.

Násilím ji odvlekli do vězení

Švýcarský právník Karimovové Grégoire Mangeat na twitteru napsal, že Karimovovou v úterý násilím odvlekli z bytu její matky v Taškentu na neznámé místo. Podle úřadů byla přepravena do vězení. „Uzbecké úřady pokračují v psychologickém a fyzickém nátlaku na ni, aby ji donutily stáhnout všechna odvolání, zřeknout se všech práv a majetku ve Švýcarsku,“ uvedl právník.

Karimovová byla i po prvním odsouzení dále vyšetřována kvůli obvinění z dalších zločinů a prokuratura usilovala o zmrazení asi 34 miliard korun aktiv Karimovové v zahraničí, včetně Švýcarska, Británie a Francie.

Měla se stát otcovou nástupkyní

Vyhlášená kráska, které v Taškentu říkali „uzbecká princezna“, bývala považována za nástupkyni uzbeckého samovládce Karimova. Později se ale dostala do konfliktu se svou rodinou a s vlivným šéfem uzbecké tajné služby.

Islam Karimov, který vedl Uzbekistán od roku 1989 do své smrti v září 2016, přeměnil tuto středoasijskou zemi v jeden z nejuzavřenějších států. Snažil se vystupovat jako ochránce stability před islámským radikalismem, ale kritici ho odsuzovali jako despotu, který nesnese jakýkoli odpor. Jeho nástupcem se stal dlouholetý premiér Šavkat Mirzijojev.

Zobrazit celou diskusi