Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Netanjahu v potížích. Prokurátor obviní izraelského premiéra z korupce

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, nkov - 
28. února 2019
18:18

Izraelský generální prokurátor Avichaj Mandelblit dnes oznámil, že premiéra Benjamina Netanjahua obviní z korupce a podvodu. Podle místních médií ale formálně zřejmě nebude obviněn před dubnovými parlamentními volbami, prokurátor ho podle obvyklé právní praxe před obviněním ještě vyslechne. Netanjahu obvinění odmítá, označuje ho za „hon na čarodějnice“ ze strany levice a médií.

Podle komentáře deníku Haarec se situace Netanjahua z právního hlediska nezměnila, řada médií se ale shoduje v tom, že dnešní oznámení zamíchá kartami před volbami z 9. dubna.

Netanjahuova strana Likud označila oznámení za „politickou perzekuci“, premiér se k tomu má vyjádřit dnes v 19:00 SEČ. Odstoupit ale podle jeho strany nehodlá. Advokáti Likudu se snažili dnešnímu oznámení o obvinění zabránit s tím, že zveřejnění takové informace krátce před volbami je „bezprecedentním zasahováním“ do demokratického procesu a že to ovlivní volby. Soud dnes jejich stížnost odmítl.

Netanjahua doporučila obvinit z korupce ve třech kauzách už loni koncem roku policie. Podle dnešních zpráv chce Mandelblit premiéra obvinit z úplatkářství a zneužití důvěry v kauze nazvané případ 4000 a v dalších dvou kauzách (označovaných jako případ 1000 a případ 2000) má být obviněn z podvodu a zneužití důvěry.

Kauza zvaná případ 4000 se týká telekomunikační firmy Bezeq, jejíž společnost Walla! provozuje stejnojmenný zpravodajský server. Podle policie, která zakládá své tvrzení na výpovědích šesti desítek lidí, existují důkazy, že Netanjahu přijal úplatky a několik let ovlivňoval zprávy o sobě na serveru Walla!.

Izraelské poprvé

Další dvě kauzy se týkají přijetí darů od premiérových přátel-miliardářů a jedna z nich rovněž ovlivňování novin tak, aby o premiérovi psaly pozitivně. Netanjahu tvrdí, že nešlo o korupci, protože nebyly předávány peníze. Podle policie byly v některých případech ve hře cenné dary a dalších výhody.

Pokud by byl Netanjahu obviněn v premiérském úřadu, bylo by to podle místních médií poprvé v izraelské historii. Deník The Times of Israel připomněl kauzu premiéra Ehuda Olmerta (2006-2009), který byl rovněž obviněn z korupce, formálně ale až poté, kdy už nebyl premiérem. Oznámení prokurátora o obvinění ale tehdy také přišlo, když byl ještě v úřadu. Olmert si odpykal ve vězení necelých 17 měsíců, propuštěn byl předčasně v červenci 2017

Zobrazit celou diskusi