Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vědec „vypěstoval“ dvojčata se superpamětí. Za experiment dostal padáka

Autor: nkov - 
2. března 2019
21:10

Informace o narození prvních geneticky upravených lidských dětí doslova obletěla celý svět a svému autorovi vynesla vlnu kritiky i vyhazov. Vědci nyní došli k závěru, že dvojčata holčiček s geny upravenými pro vyšší rezistenci vůči viru HIV, mohou mít díky editaci zlepšené kognitivní schopnosti či paměť, píše Newsweek.

Narození geneticky upravených dvojčat oznámil čínský biofyzik He Jiankui v listopadu. Díky vymazání genu s názvem CCR5, který je potřebný pro vstup viru HIV do krevního oběhu, jsou dívky vůči nákaze rezistentní.

Celosvětová vědecká obec však Heovův experiment označila za ohavný a nezodpovědný, krátce po svém vystoupení s ním spolupráci ukončila Jižní univerzita vědy a technologií v čínském městě Šen-čenu. Momentálně je objektem federálního vyšetřování, podle slov čínské vlády se budou vyšetřovatelé „seriozně zabývat“ všemi výzkumníky, kteří se na experimentu podíleli.

Budou mít dívky superpaměť?

Američtí vědci nalezli spojitost mezi zmíněným genem a důležitými funkcemi mozku. Podle studie na myších neurobiologa Alcina J. Silvy z Kalifornské univerzity a jeho kolegů hraje gen CCR5 „důležitou roli v neuroplasticitě mozku, učení a paměti a má roli v úpadku rozumových schopností při rozvoji HIV.“ Výsledky dalších studií navíc poukazují na fakt, že lidé, kterým chybí tento gen, se rychleji zotavují například po mozkové mrtvici, a to jak z hlediska rozumových, tak i pohybových schopností.

V rozhovoru pro magazín univerzity MIT se Silva svěřil se svou reakcí na odhalení Heovy práce. „Cítil jsem hluboký odpor a smutek,“ říká vědec. Podle něj nemá lidstvo dostatečné vědomosti o funkci genů a na jejich editaci je příliš brzy.

Výtky vůči editaci lidského genomu jsou především etické, podobné experimenty by mohly vést k rozvoji „dětí na zakázku,“ nemluvě o nežádoucích následcích, jaké změna genetické informace může přinést.

Podle Jyoce Harperové z University College v Londýně je na podobné experimenty příliš brzy: „Podobné činy podkopávají vědecké a klinické studie. Natolik experimentální zákrok také může mít neblahé následky na zdraví narozených dětí.“

 

.tg.bb ( 3. března 2019 09:43 )

Obyčejné znechucení. Vědci už dávno vědí, že v populaci existují osoby s modifikovaným genem pro vnímavost buněčného receptoru CCR5 (nejen) vůči viru HIV. Jsou lidé, kteří jsou tak přirozeným způsobem imunní. Číňan udělal to, co si "normální" genetik netroufne, gen ovlivňující vnímavost receptoru CCR5 natvrdo odstranil. Nikdo netuší, jaké mohou být následky.

jirka324 ( 3. března 2019 05:07 )

marieajosef00********************* To není matematická chyba, ale velmi drsná realita. A k té "úpravě" genomu: Není to historicky až tak dávno, kdy byl nesmysl létat strojem těžším vzduchu. Dnes nesmysl a neetický zákrok, zítra norma. Až se podaří vymazat z genomu blbost, bude toto místo pro komentáře prázdné.

Zobrazit celou diskusi