Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vyhrožoval Trumpův poradce soudkyni? K její fotce dal zaměřovací kříž známý z pušek

Autor: ČTK, FiM - 
19. února 2019
21:50

Bývalý volební poradce a dlouholetý přítel nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa z Republikánské strany Roger Stone se bude před soudem zodpovídat ze svého příspěvku na sociální síti instagramu. Na inkriminovaném příspěvku je vedle portrétu soudkyně Amy Bermanové Jacksonové patrný obrázek zaměřovacího kříže z optiky odstřelovacích pušek. Stání se bude konat ve čtvrtek, i přesto, že se Stone za svůj instagramový obrázek omluvil.

Jacksonová vydala nařízení, které Stoneovi zakazuje čtvrteční stání komentovat. Bývalý Trumpův důvěrník už dříve prohlásil, že fotografii, kterou prý náhodou našel na internetu, si soudkyně špatně vykládá. Spekulace, že jí chce vyhrožovat, jsou podle něj „rozhodně falešné“.

Stone je obviněn z maření vyšetřování, ovlivňování svědka a z lhaní Kongresu, jež proti němu vznesl tým zvláštního vyšetřovatele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Roberta Muellera. Ten se zaměřuje na údajný ruský vliv na americké prezidentské volby z roku 2016.

Stone podle vyšetřovatelů tajně spolupracoval se zakladatelem serveru WikiLeaks Julianem Assangem a předem věděl o ukradení a zveřejnění e-mailů Johna Podesty, někdejšího šéfa volebního týmu neúspěšné demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové. Masivní soubor elektronické pošty měl Clintonovou před volbami poškodit a zvýšit Trumpovy šance na zvolení.

Stone, který sám sebe označuje za „agenta provokatéra“ americké pravice, je přesvědčen o své nevině a vyšetřování označuje za politicky motivované. Po zadržení byl propuštěn na kauci 250.000 dolarů (5,7 milionu Kč), podle amerických médií by ve čtvrtek mohla soudkyně Jacksonová toto rozhodnutí zrušit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi