Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Snůška hloupostí,“ mávl srbský prezident rukou nad demonstranty. Do ulic vyšli i v Černé Hoře

Autor: ČTK, for - 
16. února 2019
21:27

V srbské metropoli Bělehradu to opět vře. Každou sobotu už od počátku prosince vycházejí do ulic tisíce lidí protestovat proti údajně autokratické vládě prezidenta Aleksandara Vučiče a za svobodu médií. Demonstranti byli vyzýváni, aby svým podpisem podpořili akční program opozice, jehož cílem je mocenská změna v zemi. Vučić označil tento sedmibodový dokument za „snůšku neuvěřitelných hloupostí“.

Také v hlavním městě Černé Hory opozice demonstrovala proti prezidentu Milu Djukanovičovi. Podnětem její nevůle je nevyjasněná finanční aféra kolem uprchlého černohorského obchodníka Duška Kněževiče, šéfa skupiny Atlas.

K vyjádření své nespokojenosti s domácí justicí se demonstranti shromáždili před sídlem vrchního státního zastupitelství, odkud se vydali k sídlu vládnoucí prezidentovy Demokratické strany socialistů (DPS).

Protest proběhl podle agentury APA pod heslem „Vzepři se“. Demonstranti nesli transparenty s nápisy jako „My jsme stát“ a „Bez svobody není žádný stát“, opakovaně zaznívalo volání „Milo je lhář“.

Kněževič se počátkem roku postaral o velký rozruch svými dokumenty údajně dokládajícími jeho financování vládní strany před parlamentními volbami v roce 2016. Ve finančních zprávách DPS ale Kněževičovy příspěvky nefigurují. Kněževič kromě toho tvrdí, že platil některé luxusní zahraniční cesty Djukanoviče a vyrovnal jeho dluhy u banky Atlas, patřící stejnojmenné skupině. Djukanović tato tvrzení popírá.

Djukanović je s malými přerušeními u moci od roku 1991, dříve jako předseda vlády, nyní už v druhém termínu jako prezident. Právě v uplynulém týdnu Djukanović v televizním rozhovoru rezolutně odmítl své případné odstoupení.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 17. února 2019 09:22 )

Par tisic mentalne retardovanych jedincu kteri nedokazi pochopit co jsou volby,stejne jako u nas😂😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi