Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Obtěžuje děti před školou.“ Vynálezce jedu novičok vyhodili kvůli pomluvám o pedofilii

Autor: ČTK - 
15. února 2019
22:00

Ruský vědec Vladimir Uglev, který se veřejně přiznal ke spolutvorbě jedu novičok, přišel o práci kvůli pomluvám z pedofilie. V pátek o tom informoval server BBC. Paralytickou látkou byl loni v britském Salisbury přiotráven bývalý důstojník ruské rozvědky Sergej Skripal. Západ z této akce obviňuje Moskvu, která to popírá.

V okolí Ugleva se v poslední době začaly objevovat anonymní letáky, podle nichž obtěžuje děti před školou, dává jim hračky a kontaktuje je přes sociální sítě. Vědec obvinění z pedofilie popírá, podle něj ale kvůli pomluvám musel vypovídat na policii. Formálnímu obvinění zatím nečelí, avšak podle agentury AP byl kvůli skandálu nucen opustit svou práci v chemické firmě.

Uglev byl členem vědeckého týmu, který na otravné látce typu novičok v sovětské éře pracoval v povolžském městě Šichany. O výrobě novičoku, označovaném v Rusku kódem A-234, vypověděli i Uglevovi kolegové Leonid Rink a Vil Mirzajanov.

Podle britských úřadů paralytický jed loni použili agenti ruské tajné služby GRU, kteří se jím pokusili otrávit přeběhlého agenta Skripala. Investigativní skupina Bellingcat minulý týden uvedla, že stejná látka byla použita již v roce 2015 proti bulharskému podnikateli.

Rusko jakýkoli podíl na otravě Skripala popírá, sám Uglev loni v březnu v rozhovoru pro BBC řekl, že dokázat případnou odpovědnost Moskvy je prakticky nemožné. Nevyloučil ale, že při útoku na Skripala mohlo být použito látky, s níž on sám v sovětských laboratořích pracoval.

O měsíc později Uglev vzbudil pozornost svou autonehodou. Z incidentu, který byl podle dostupných informací neúmyslný, tehdy vyvázl bez závažného zranění.

snehulak ( 16. února 2019 09:23 )

Jestli to s tou pedofilíí nebude jako s Novičokem. V Británii se ukázalo, že to smrtelný jed není.

Zobrazit celou diskusi