Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nebezpeční žraloci číhají kolem populární „zlaté“ pláže. Lidé varování úřadů ignorují

Autor: Mii - 
28. prosince 2018
13:00

Kdo si chtěl vánoční svátky zpestřit koupáním v populárních australských plážích Gold Coast a Byron Bay, ten měl letos smůlu. Úřady většinu tamních pláží uzavřely s tím, že v oblastech byli zpozorování smrtelně nebezpeční žraloci bělaví. Upozornila na to videa návštěvníků, kteří žraloky natočili. Někteří lidé ale zákaz ignorují a ve vodách se stejně koupají, informuje server News.com.au.

Gold Coast a Byron Bay jsou malá turistická města na východě Austrálie. Mezi návštěvníky jsou velmi oblíbená, jelikož nabízí řadu blankytných pláží a nerušenou přírodu. Jsou ale také známá tím, že se zde často vyskytují nebezpeční žraloci.

Ti se rozhodli připlavat k východnímu pobřeží i o letošních Vánocích. Jako první na ně upozornilo video, které pořídila rodina, která se chtěla jít koupat. Jakmile vlezla do vody, uviděla, že téměř u břehu plave mohutný žralok bělavý. Zvíře bylo tak velké, že je i na záznamu slyšet chlapec, jak překvapeně křičí „ten je tak obrovský!“.

Žralok bělavý patří mezi největší druhy žraloků, dorůstá až 3,5 metru. Společně se žralokem bílým a tygřím je zodpovědný za drtivou většinu všech útoků na lidi. Konkrétně žralok bělavý je ale považován za extra nebezpečného, jelikož se chová mimořádně nepředvídatelně a agresivně. I často požírá svá mláďata.

Dospělého jedince žraloka bělavého se podařilo v oblasti natočit i dalšímu muži. „Jasně, jděte se koupat o Vánocích, bude to super. Žádné vlny nejsou, takže co jiného se může stát?“ glosoval muž situaci, zatímco měl kameru namířenou na potenciálně smrtící zvíře.

„Vplul do místa označeného vlajkami. Tak jsem mu zdvořile řekl, ať jde pryč, ale neposlechl. Zas tak velký není, ale jedna žena mi potvrdila, že lidé z něj budou vyděšení,“ dodal muž.

Lidé zákaz ignorují

Místní úřady pláže okamžitě po těchto pozorováních do odvolání uzavřely. Zákaz plavání platil pro 25., 26. prosince a bude platit minimálně ještě 27. prosince.

Podle záchranáře Jimmyho Keougha je důležité, aby lidé tyto pokyny ctili a vždy poslouchali autority, když se v oblasti objeví žraloci. Mnoho návštěvníků totiž podle něj vánoční upozornění ignoruje a do moře se stejně chodí koupat.

Jiní lidé se zase procházejí po pláži se svými domácími mazlíčky, které nechávají v mělké vodě koupat. Neuvědomují si, že i po psovi může žralok vyskočit. „Nejen že riskují oni, ale zároveň riskují životy záchranářů, kteří by jim pomáhali. Prostě tam nechoďte,“ zdůrazňoval Keough.

MarekV ( 29. prosince 2018 08:32 )

banany, jsi musis byt zakomplexovany(a), kdyz se podivas na umrtnost v dusledku zralociho utoku, tak zjistis, ze je to male cislo. Tebe by meli vyhubit, kdyz mas tyhle nazory...! Tebe tak hodit do more se zralokem, aby se ti on sam k tomu vyjadril, ty imbecile

lenka ka ( 28. prosince 2018 22:10 )

Větší blbost jste vážně nemohl/a napsat. Je to přirozený predátor, který udržuje přírodní rovnováhu. Pro vás je jistě těžké pochopit přírodu, tak to raději všechno vyhubíte :-/ Nad inteligencí některých lidí prostě zůstává rozum stát :-/

Zobrazit celou diskusi