Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

David (†21) zemřel za podivných okolností. Zoufalý otec chce zjistit pravdu, policie ho zatkla

Autor: ČTK - 
25. prosince 2018
20:34

Bosenskosrbská policie dnes v Banja Luce zadržela muže, jehož úsilí zjistit pravdu o smrti svého syna vyvolalo v zemi sérii několikaměsíčních protivládních demonstrací. Informovala o tom bosenská i zahraniční média. Policie uvedla, že důvodem zadržení Davora Dragičeviče bylo to, že se nedostavil k výslechu. Spolu s Dragičevičem bylo zadrženo několik dalších lidí, včetně jeho bývalé manželky. V centru města se pak střetli protestující s policií.

Zadržení jsou členy hnutí nazvaného Spravedlnost pro Davida. Hnutí je pojmenováno po 21letém Davidu Dragičevičovi, který za nevyjasněných okolností v březnu zemřel. Jeho tělo bylo nalezeno v řece Crkvena v Banja Luce. Policie za příčinu smrti oficiálně označila nehodu, rodina ale trvá na tom, že byl zavražděn. Davor Dragičević viní vedení policie, že zamlčuje pravdu o zločinu, že zná vrahy, ale kryje je. Úřady to popírají.

Do vyšetřování se vložili i poslanci místního parlamentu Republiky srbské (RS), která spolu s bosňácko-chorvatskou Federací Bosny a Hercegoviny (FBaH) tvoří Bosnu a Hercegovinu. Poslanecká komise došla k závěru, že David byl zřejmě zavražděn, bosenskosrbský parlament ale zprávu odmítl.

O Davidově osudu je známo to, že se 18. března popral v jedné kavárně a cestou domů podle policie vykradl dům. Vyšetřovatelé uvedli, že když přecházel po mostě řeku, spadl do vody a utopil se.

Otec se s takovýmto závěrem odmítl smířit a jeho aktivitu postupně podpořily tisíce lidí. Protest se nakonec rozrostl o kritiku všudypřítomné korupce a zoufalé ekonomické situace politicky a etnicky rozvrácené země. Na náměstí v centru Banja Luky pak lidé spontánně vytvořili Davidovi pomníček - kolem jeho fotografie byly položené květiny a zapálené svíčky.

Na tomto náměstí Krajiny se dnes po oznámení, že otec Davida byl zatčen, začali shlukovat lidé. Policisté v plné výbavě k zásahu proti demonstracím dav z místa vytlačili a pomníček zlikvidovali. Protestující se ale vrátili a nastaly strkanice. Podle záběrů na internetu lze podle agentury AP soudit, že došlo i na zatýkání.

europa ( 26. prosince 2018 12:00 )

Popral se a cestou domů vykradl dům. Zas tak velká škoda ho asi nebude, ne?

Zobrazit celou diskusi