Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Americká armáda se stahuje ze Sýrie. Trump: ISIS jsme tam porazili

ISIS jsme v Sýrii porazili, píše Trump na Twitteru.
ISIS jsme v Sýrii porazili, píše Trump na Twitteru.  (Autor: Twitter/Donald Trump)
Autor: ČTK, nkov - 
19. prosince 2018
17:50

USA zahájily návrat amerických jednotek ze Sýrie a přecházejí do další fáze boje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). Uvedla to dnes v prohlášení mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Reagovala na zprávy o chystaném stažení Spojených států, které přinesla agentura Reuters i americká média s odvoláním na nejmenovaného vládního úředníka. Pentagon zprávu oficiálně nepotvrdil a někteří republikánští senátoři označili možné stažení ze Sýrie v tuto chvíli za velkou chybu, která poškodí roli USA v regionu.

Stažení amerických vojáků má souviset s porážkou IS, kvůli níž USA do této blízkovýchodní země své jednotky v roce 2014 vyslaly. „IS jsme v Sýrii porazili a to byl jediný důvod naší tamní přítomnosti během Trumpovy vlády,“ napsal dnes prezident Donald Trump na Twitteru. Trump o stažení vojáků ze Sýrie mluvil už letos na jaře.

ISIS jsme v Sýrii porazili, píše Trump na Twitteru. ISIS jsme v Sýrii porazili, píše Trump na Twitteru. | Twitter/Donald Trump

„Tato vítězství nad IS v Sýrii nejsou signálem k ukončení světové kampaně (proti IS). Zahájili jsme návrat amerických jednotek a přecházíme do další fáze této kampaně,“ uvedla mluvčí Sandersová v prohlášení. Mluvčí Pentagonu Rob Manning zatím podle televize CBS jen sdělil, že USA „v tuto chvíli pokračují ve spolupráci s partnery v regionu“.

Agentura Reuters nejnověji uvedla s odkazem na zdroje z americké vlády, že už během 24 hodin bude evakuován personál amerického ministerstva zahraničí ze Sýrie. Vojenské jednotky by měly podle téhož anonymního zdroje Sýrii opustit tehdy, až „bude dokončena závěrečná fáze poslední operace proti IS“, a časový rámec odchodu je odhadován na „60 až 100 dní“.

Američané by měli zůstat

V Sýrii stále neskončila občanská válka, která trvá už od roku 2011 a kvůli níž se radikálům z IS podařilo v předchozích letech ovládnout značné území v Sýrii a Iráku. O dobytá území sice organizace IS už přišla, ale zbytky jejích členů stále operují na východě Sýrie.

Americký ministr obrany James Mattis i další vládní činitelé dříve vyjádřili názor, že americké jednotky by se zatím neměly stáhnout, aby neumožnily opětovné posílení IS. Mattis se domnívá, že USA by se neměly ze Sýrie stáhnout, dokud nebude v zemi mír. Podle Mattise by si Trump vysloužil velikou kritiku, když by radikálové z IS v Sýrii opět posílili.

Podle republikánského senátora Lindseye Grahama by mělo stažení amerických jednotek ze Sýrie „devastující následky“ pro USA v regionu i ve světě. „Americké stažení v této chvíli by bylo velkým vítězstvím pro IS, Írán, (syrského prezidenta) Bašára Asada a Rusko,“ uvedl dnes Graham v prohlášení. I podle dalšího republikánského senátora Marka Rubia by rychlé stažení USA ze Sýrie bylo „velkou chybou“.

Podobně se před několika dny vyjádřil i zvláštní americký vyslanec u mezinárodní koalice bojující proti IS Brett McGurk. „Nikdo netvrdí, že IS se rozpustil. Tak naivní nikdo není. Takže chceme zůstat na bojišti a ujistit se, že v těchto oblastech bude zajištěna stabilita,“ řekl nedávno McGurk. Podle něj se je sice „fyzický konec vlády IS na dohled“, ale eliminace IS bude „mnohem dlouhodobější podnik“.

Spory s Tureckem

USA mají v Sýrii nyní asi 2000 vojáků a spolupracují tam zejména na severovýchodě země s arabsko-kurdskou koalicí Syrské demokratické síly (SDF), jejíž hlavní součástí jsou kurdské milice YPG. Jejich podporou se Washington dostal do sporu s Ankarou, která se na severu Sýrie snaží potlačit kurdské milice YPG z obavy před nárůstem vlivu Kurdů u své hranice. Na její druhé straně v jihovýchodním Turecku totiž bojuje Ankara s kurdskými separatisty.

Informace o plánu stáhnout americké jednotky ze Sýrie přichází v době, kdy Turecko oznámilo novou ofenzivu proti YPG na severovýchodě země.

USA mají asi 5200 vojáků nyní také v Iráku u hranic se Sýrií, kde rovněž stále operují zbytky členů IS.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 19. prosince 2018 20:07 )

Jo, v Sýrii jim udělali Rusáci čáru přes rozpočet! Teď už není koho zásobovat zbraněma, tak pakujou jako z Vietnamu!!

Taurus70 ( 19. prosince 2018 18:06 )

Jo,jo Amerika urcite,nespletl sis to se zalozenim?😘😂😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi