Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slovo „idiot“ ukáže Trumpa. Šéf Googlu vysvětlil, proč to vyhledávač dělá

Autor: Mii - 
12. prosince 2018
21:03

Neobvyklá otázka padla během „grilování“ šéfa Googlu Sundara Pichaie před americkým justičním výborem. Jednoho ze zákonodárců zajímalo, proč když na Googlu vyhledá slovo „idot“, vyhledávač mu ukáže obrázek prezidenta Donalda Trumpa. Pichai vysvětlil, že to není vtípek, ale způsob, jakým jejich algoritmy pracují. A popřel, že by Google ukazoval politicky zabarvené výsledky.

Otázka na vztah slov idiot a Trump se objevila v rámci slyšení, ve kterém Pichai justičnímu výboru vysvětloval některé časté otázky týkající se Googlu. Hlavními tématy bylo nakládání s daty a ochrana uživatelů, mluvilo se ale například i o potenciálním vstupu firmy do Číny, nebo právě zda nejsou výsledky politicky zabarvené.

Pichai to na plné čáře odmítl. Zaměstnanci firmy podle něj nic podobného dělat nemohou a nedělají to. Jak narčení amerických republikánů, že vyhledávač potlačuje konzervativní názory, tak obvinění demokratů, že dává příliš velký prostor pravicově orientovaným zpravodajským portálům, se podle Pichaie nezakládají na pravdě.

„Slibuji a ujišťuji vás, že vše děláme bez politické ideologie. Náš algoritmus politika vůbec nezajímá,“ řekl šéf Googlu.

Obyčejné technologické řešení

Souvisí s tím podle něj i důvod, proč Google po vyhledání slova idiot ukáže Donalda Trumpa. Vyhledávací algoritmus vyhodnocuje, co ukáže, na základě zhruba 200 faktorů jako popularita, relevance a jak často výraz používají ostatní uživatelé. Že se obrázek Trumpa objeví u slova idiot, tak znamená, že lidé často dávají slova „Trump“ a „idiot“ do vztahu a vyhledávají je společně, vysvětloval Pichai.

Americký senát se snažil vyslechnout Pichaie několik měsíců. Šéf Googlu to dlouhodobě odmítal, nedorazil ani v září na slyšení senátní zpravodajské komise kvůli údajnému vlivu Rusů na americké prezidentské volby. Až nyní svolil, že přijde. Pichai se v čele firmy nachází poslední tři roky, v Googlu ale pracuje již 15 let.

dragomira ( 12. prosince 2018 21:55 )

Já myslím že to je naprosto v pořádku.

Zobrazit celou diskusi