Elektronický „nos“ posoudí, jak moc zapácháte. Oznámkuje vás jako ve škole
Nová technologie s umělou inteligencí by vás brzy mohla varovat, pokud příliš nevoníte. Dokáže to elektronický „nos“, jinak vynález zvaný e-nose. Pomocí identifikace chemikálií v lidském potu oznámkuje váš odér jako ve škole od jedničky do pětky. V budoucnu by se čip mohl využívat i v textilním nebo potravinářském průmyslu, píše web deníku Daily Mail.
E-nose je vyráběný jako součást projektu PlasticARMPit (v překladu Umělé podpaží), jehož cílem je produkovat flexibilní elektronická zařízení, která budou schopná rozpoznat všechno možné od otisků prstů až po různé druhy zápachů.
Čip je tvořen osmi senzory, které na sebe váží molekuly plynů. Ty jsou následně interpretovány umělou inteligencí, která určí intenzitu zápachu. „Úkolem přístroje je naučit se sbírat a interpretovat všechna data a následně upozornit uživatele v případě, kdy bude nutné zakročit,“ popisuje James Myers, inženýr zodpovědný za výzkum ve společnosti Arm.
Design zařízení je přitom velice jednoduchý – jde o tenkou folii se zabudovanou technologií na rozpoznání plynů, kterou vytvořila univerzita v anglickém Manchesteru. Zašitý v podpaží oblečení by pak automaticky pomohl s rozhodnutím, jestli si raději znovu aplikovat deodorant.
Podle firmy, která stojí za výrobou, by však našel e-nose hlavní využití v potravinářském průmyslu. Čip by rozpoznal čerstvost potravin a varoval, pokud by položka byla zkažená. Funkcí by tedy nahradil nepřesné datum spotřeby a minimální trvanlivosti. Tím by se redukovalo plýtvání s jídlem.
Novinka zlevnila, ale ne dost
Problém se zavedením čipu do praxe ale dělá jeho cena. Tu se sice podařilo snížit z původních 20 tisíc dolarů (asi 450 tisíc korun) na pouhé drobné. Aby byli lidé ochotní pořídit si například tričko, které by mělo čip všitý v podpaží, bude muset klesnout ale ještě výrazněji.
Stejná situace panuje i v potravinářském průmyslu. „Většina výrobců potravin má velice nízké výdělky z marží, takže aby byli ochotní investovat do dražších obalů, museli by být silně motivovaní,“ vysvětluje Alex Bond, generální ředitel společnosti Fresh Check. Firma vyrábí spreje a ubrousky, které při kontaktu s kontaminovaným jídlem mění barvu. „Zdražení obalů se celkově špatně obhajuje,“ dodává.
Zkažená ryba smrdí jinak než zkyslé mléko
A to není všechno. Další problém může spočívat i v tom, že například různé druhy jídla budou vyžadovat různé druhy čipu. „Zkažená ryba zapáchá jinak než zkažené maso nebo zkyslé mléko,“ říká lídr projektu PlasticAMRPit Emre Ozer.
V případě využití v textilním průmyslu by musel být čip navíc voděodolný, aby přežil pobyt v pračce. Z toho podle společnosti vyplývá, že využití najde e-nose především v bohatých zemích nebo na místech s vysokým rizikem kontaminace potravin.