Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Slzný plyn a vodní dělo v Bruselu: Krajní pravice demonstrovala proti migraci

Aktualizováno -
16. prosince 2018
20:19
Autor: peb, ČTK - 
16. prosince 2018
18:18

Po dnešní demonstraci krajně pravicových skupin proti migračnímu paktu OSN policie v Bruselu nasadila slzný plyn a vodní dělo proti výtržníkům. Nejméně 90 lidí bylo vzato do vazby. Podle agentury Belga demonstranti po manifestaci poblíž sídla Evropské komise házeli kameny a různé předměty. Policie použila k jejich rozehnání síly.

Dnešního Pochodu proti Marrákeši, který byl namířen proti paktu OSN uzavřeném minulé pondělí v marockém městě, se podle policie zúčastnilo kolem 5500 lidí.

Násilnosti propukly podle agentury Belga v evropské čtvrti belgické metropole, když se 300 až 400 demonstrantů pokusilo vniknout do budovy Evropské komise. Státní zastupitelství už obvinilo prvních šest podezřelých z konkrétních trestných činů poškození majetku, kladení odporu a obchodu s drogami. Podle agentury AFP výtržníci způsobili škody na fasádách budov institucí EU.

Podle belgické agentury požadovali upřednostňování vlastního národa, uzavření hranic a odstoupení belgického premiéra Charlese Michela. Jeho vláda se přes spory uvnitř koalice rozhodla k migračnímu paktu OSN přistoupit.

Organizátory dnešního protestu bylo několik pravicových a krajně pravicových vlámských skupin. Místní úřady původně demonstraci zakázaly kvůli obavám z násilí, ale belgický nejvyšší soud zákaz zrušil s poukazem na právo na pokojný protest.

V reakci na jejich akci se v Bruselu konala také levicová demonstrace, jíž se zúčastnila přibližně tisícovka lidí. Podle bruselského starosty Philippea Closeho se tato demonstrace, která se odehrála o několik kilometrů dál u Maximilienova parku, obešla bez incidentů.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 16. prosince 2018 21:37 )

Ted to sjizdime na internetu,zvlaste ta cca 50 leta pani co ji smetlo vodni delo vypadala extra nebezpecne,asi to byla prozrazena Ruska!😂😂😂😂😂

agfor ( 16. prosince 2018 18:52 )

To je divné. Vždyť ti hnusní rasisté, kteří nechtějí živit přivandrovalé islamisty a černoušky, jsou Češi.

gabreta ( 16. prosince 2018 18:38 )

Slzný plyn a vodní dělo v Bruselu. To je "demokratická" odpověď politiků, na právo vyjádřit svůj názor. Pokud se to stane v Rusku, je to samé kvalifikováno jako pošlapávání základní listiny práv a svobod!! Nejspíš v těch Bruselských vodních dělech, mají ohřátou vodu!!

Zobrazit celou diskusi