Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ke kružítku a tabulkám střelnou zbraň? Na Floridě zvažují vyzbrojení učitelů

Autor: peb - 
18. prosince 2018
11:25

Ve Spojených státech řeší otázku, jak zastavit vlnu ozbrojených útoků na tamních školách. Několik měsíců po poslední střelbě na Floridě, při které o život přišlo 17 lidí, představila středoškolská komise své návrhy na řešení problému. Mezi nimi je i vyzbrojení středoškolských učitelů víc než jen tabulkami a kružítkem. Informoval o tom web Newsweek.com. 

Komise poukázala na několik momentů během střelby, kdy by ozbrojení zaměstnanci školy mohli střelce zastavit. S útočníkem tváří v tvář se při floridské střelbě ocitl například fotbalový trenér Aaron Feis. Útočník ho zabil, když Feis chránil studenty před střelbou vlastním tělem. V USA je sice ve školách běžně přítomný jeden ozbrojený člen ochranky, to ale nestačí. 

V srpnu vznikl program Aarona Feise, který umožňuje policii dovolit zaměstnancům školy nošení střelně zbraně při výuce, aby tak mohli okamžitě odpovědět na ozbrojený útok. Dobrovolníci musí projít instruktáží a tréninkem zacházení se zbraněmi. Současná podoba projektu ale dovoluje mít zbraň jen ochrance a administrativním pracovníkům. Šerif Grady Judd si ale myslí, že je to málo.

Nápad podpořil i Trump

„V ideálním světě bychom nemuseli mít ve školách nikoho se zbraněmi, to ale není náš případ, řekl Grady a dodal: „Jeden ani dva nestačí. Potřebujeme několik lidí, kteří budou moci děti bránit.“ 

Myšlenku podpořil i americký prezident Donald Trump. „Ozbrojení učitelé budou chránit naše studenty. Měli by podstupovat každoroční trénink a dostávat finanční bonus. Útoky se tak už nebudou opakovat,“ napsal Trump na svůj Twitter. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi