Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smích místo výstřelů. Vojáci Jižní Koreje a KLDR si na hranicích podali ruce

Autor: Darina Jíchová - 
13. prosince 2018
22:55

Severní a Jižní Korea mají na svědomí další historický moment. Vojáci obou států, kteří střežili demilitarizovanou zónu, si podali na hranicích ruku. Nyní beze strachu z kulky mohou přecházet z jednoho území na druhé. Obě země od dubnového korejského summitu pomalu uzavírají strážní stanoviště na hranicích, několik jich dokonce nechaly zdemolovat, uvedla stanice BBC.

Snímky z demilitarizované zóny oblétly svět. Ještě vloni touhle dobou bylo nepředstavitelné, aby se vojáci obou zemí sešli u hranic a přátelsky si popovídali, nebo aby dokonce přešli na území druhého státu. Hranice byly od konce Korejské války v roce 1953 uzavřené.

Proces sblížení Korejí začal počátkem roku 2018, kdy se severokorejský vůdce Kim Čong-un dohodl se svým jihokorejským protějškem, prezidentem Mun Če-inem, na přítomnosti delegace z KLDR na Zimních olympijských v Pchjongčchangu, výpravu vedla Kimova mladší sestra a nejbližší poradkyně Kim Jo-čong. V dubnu následovalo setkání samotného Kima a Muna.

Korejští lídři se domluvili na tom, že z hranic odstraní stráže, oba muži se během roku sešli ještě několikrát. Mun se také intenzivně podílel na plánování schůzky mezi Kimem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem, ke které došlo v červnu v Singapuru.

Loni se na hranicích střílelo

Ozbrojené hlídky mizí z pohraničí, v KLDR byly odstraněny také tlampače, jejichž úkolem bylo šířit propagandu. Oba státy se podílí také na likvidaci minových polích, které se u hranic nachází.

Ve středu se odehrál historický moment, kdy severokorejští inspektoři přešli „na návštěvu“ ke svým jihokorejským kolegům, ti jim to pak oplatili.

„Tohle je poprvé od rozdělení Koreje, kdy vojáci mohli překročit hranice demilitarizované zóny,“ uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany ve svém oficiálním prohlášení. Minulý rok ve stejném prostoru zněly výstřely, když jeden ze severokorejských vojáků zběhl do Jižní Koreje, ve středu byl slyšet jen smích a přátelský hovor.

Denuklearizace se zatím nekoná

A přestože obě země podnikají kroky ke smíření, mezi hranicemi také skoro po deseti letech přejel vlak, jeden nepřekonatelný problém mezi Korejemi zůstává. Ten představuje jaderný arzenál KLDR. Už v dubnu se Mun a Kim dohodli na tom, že z Korejského poloostrova odstraní všechny jaderné zbraně. Na denuklearizaci trvá i Trump, ale v Severní Koreji se nic neděje.

Kim sice nechal zničit jedno testovací středisko, ale satelitní snímky ukázaly, že stále probíhají práce v hlavním jaderném zařízení. KLDR navíc rozšiřuje své raketové odpaliště. Na druhou stranu však Kim v listopadu souhlasil s tím, že do hlavní severokorejské základny vpustí inspekci, aby prověřila jeho arzenál, včetně atomových hlavic.

Video  Když Kim potkal Muna: Severní a Jižní Korea ukázaly světu „doják“  - Twitter / @TheBlueHouseKR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krkoun ( 15. prosince 2018 09:00 )

Já si myslím,že kdyby tam amerika neměla svoje zájmy,tak se už dávno spojili.

Taurus70 ( 13. prosince 2018 23:05 )

A jde to i bez prostredniku co?😉

Zobrazit celou diskusi