Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ministr kvůli migračnímu paktu nabídl Kiskovi demisi. Prezident vyčkává

Autor: ČTK, FiM - 
4. prosince 2018
17:25

Slovenský prezident Andrej Kiska odložil rozhodnutí o demisi slovenského ministra zahraničí Miroslava Lajčáka (nestr. za Smer-SD). Vyčká na středeční jednání vlády, které by se mělo migračním paktem OSN zabývat. Prezident to v úterý sdělil novinářům. Po zamítnutí zmíněného dokumentu OSN slovenskou sněmovnou se Lajčák rozhodl minulý týden předat prezidentovi svou rezignaci.

„Osobně by mě jeho (Lajčákův) odchod mrzel. Slovensko by nemělo ztratit tak kvalitního ministra a diplomata světové úrovně,“ řekl Kiska, který se dopoledne s ministrem sešel.

Prezident Kiska rovněž podpořil Lajčáka v názoru, že by se slovenský zástupce měl zúčastnit jednání o migračním paktu na mezivládní konferenci.

„Spolupráce, dohoda, účast na jednáních jsou základní povinností reprezentantů států. Je to jediný způsob, jak chránit naše lidi a obhajovat naše národní zájmy. Nikdo ještě nevyřešil žádný problém tím, že si zakryl oči a uši a tvářil se, že se ho to netýká,“ prohlásil dále Kiska.

Premiér migrační pakt odmítá

Účast Slovenska na zmíněné konferenci v Maroku ale už dříve odmítl slovenský předseda vlády Peter Pellegrini, který se zároveň vyslovil proti migračnímu paktu. Premiér však zároveň sdělil, že si přeje setrvání Lajčáka na postu ministra zahraničních věcí a v pondělí požádal Andreje Kisku, aby ministrovu rezignaci nepřijal.

Dlouholetý diplomat Lajčák stojí v čele slovenského ministerstva zahraničí od roku 2012. Stejnou funkci zastával i mezi roky 2009 a 2010. V debatě ohledně migračního paktu OSN dosavadní ministr zahraničí odmítl tvrzení kritiků dokumentu, že je právně závazný.

Dále také poznamenal, že toto téma zneužívají populisté, xenofobové a nacionalisté, kteří o dokumentu šíří bludy s cílem zvyšovat vlastní popularitu. Pakt se dojednával v minulých měsících, kdy Lajčák předsedal Valnému shromáždění OSN. Kromě Slovenska dokument odmítá i několik dalších evropských zemí, včetně České republiky.

K tématu migrace se pro Blesk Zprávy vyjádřil právní expert Matúš Varga:

Video  „Evropský azylový systém je nepřehledný a neumí reagovat na migrační vlnu,“ varuje právník  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi