Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kněží si stěžují na Harryho Pottera. Lidé se bojí a povolávají exorcisty

Autor: Mii - 
5. prosince 2018
20:48

Knižní a televizní sága Harry Potter má dalekosáhlejší důsledky, než si její autorka J.K. Rowlingová kdy mohla představit. Od chvíle, co se stala populární, se v USA zvedl počet lidí, kteří vyhledali pomoc církve a požádali o exorcismus. Pro server The Times si na to stěžovalo několik kněží, kteří mezi oběma skutečnostmi vidí souvislost.

„Když jsem před 13 lety začínal, dostal jsem zhruba 100 žádostí o exorcismus ročně. Dnes jich dostávám okolo 1700. Magie lidem umožňuje zaměřit se na sebe místo toho, aby se zabývali Bohem,“ popsal otec Vincent Lampert, oficiální exorcista indianopoliské arcidiecéze. 

Církev podle něj musela reagovat na poptávku a zvýšit počet pracovníků, kteří se exorcismem zabývají. Zatímco za papeže Jana Pavla II. jich bylo v USA 19, za Benetikta XVI. již 30. Dnes, za papeže Františka, je jich více než 100.

Vážná záležitost

Adam Jortner, historik náboženství z Univerzity Auburn v Alabamě, se rovněž domnívá, že za zvýšený zájem o exorcismus mohou dětské knihy. Podle něj jejich obsah často příslušníky církve děsí. „Už když CS Lewis napsal knihy Narnia, které jsou silnou alegorií ke křesťanství, tak to musela církev řešit. Harry Potter je zcela jistě zodpovědný za to, že magie je tolik mainstreamová,“ uvedl.

Podle historika zvýšený zájem o exorcismus americké kněží šokuje o to víc, že k němu přistupují s hlubokou úctou. „Katolická církev má jedny z nejstriktnějších pravidel na exorcismus v celém světě. Většina kněžích musí projít dlouhý seznam věcí, aby zajistila, že člověk nemá jen neurologický problém, “ vysvětluje Jortner.

Popkultura plná nadpřirozena

Není to poprvé, co se exorcismus a Harry Potter dává do souvislosti. V roce 2016 dva exorcisté uvedli, že člověk se může stát posedlým ďáblem po sledování porna, pití alkoholu nebo právě po konzumování příběhů s Harry Potterem.

„Je pravda, že lidé o exorcismus mají větší zájem. Důvodů je hodně. Naše popkultura je plná nadpřirozených věcí. Mladí lidé sledují věci o upírech a Harryho Pottera a čím dál více osob se odklání od klasického náboženství. Stále však mají potřebu věřit v něco neviditelného,“ potvrzuje hlavní exorcista arcidiecéze Southwark, který si nepřál být jmenován.

„Pro lidi je normální morbidně se fascinovat myšlenkou boje proti zlu. V takové představě je exorcista něco jako čaroděj, který přijde na pomoc,“ dodává.

bobikdoma ( 5. prosince 2018 21:35 )

takové starosti bych chtěl mít.

Zobrazit celou diskusi