Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úklid spouště po demonstrantech v Paříži zabere až tři dny. Pomáhají i bagry

Autor: peb, ČTK - 
25. listopadu 2018
13:00

K úklidu „nejkrásnější ulice na světě“, pařížské třídy Champs-Elysées, bude zapotřebí dvou až tří dnů, uvedla francouzská stanice BFMTV na svém webu. Lidé tu v sobotu demonstrovali proti zvýšení cen pohonných hmot a ekonomickým reformám prezidenta Emmanuela Macrona. K úklidu trosek po potyčkách demonstrantů s policejními těžkooděnci byla v neděli nasazena i těžká technika.

 

„Krajinu po bitvě“ podle reportérů v neděli ráno lemovaly vyvrácené semafory, vrak shořelých vozidel a rozbité výlohy. Všude leží vypálené granáty se slzným plynem. Utrpěla i slavná restaurace Fouquet's. Na stovce metrů ulice demonstranti vytrhali dlažební kostky, které pak házeli po příslušnících pořádkových silách.

Od prvních nedělních hodin se do úklidu pustily bagry, čistící vozy a další technika. Ale podle BFMTV úklidové čety čeká dlouhá dřina, než vše dají do pořádku.

Starostka: Jako by tu byla válka

„Mám dojem, že tu byla válka,“ povzdychla si starostka pařížského osmého obvodu Jeanne d'Hauteserre v rozhlasové stanici Francie Info nad zdevastovanou třídou.

Pařížská prefektura se v bilanci sobotní demonstrace v hlavním městě nakonec dopočítala 24 zraněných, včetně pěti policistů, z nichž jeden má popálené slabiny, uvedl web BFMTV. Podle listu Le Parisien policie v Paříži zadržela 103 lidí; 101 z nich skončilo v cele.

harcer ( 25. listopadu 2018 17:50 )

Vážně to bylo jenom kvůli černému zlatu?-naftě?

karoly ( 25. listopadu 2018 13:37 )

V ČR se se bude v roce 2019 také zdražovat(ČEZ,VODA,POTRAVINY atd.).Jsem zvědavý,jestli budou taky demonstrace?Klidně bych se zúčastnil.

Zobrazit celou diskusi