Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ebola v Kongu už nešetří ani novorozence. Přibývá i nemocných starších dětí

Autor: peb - 
24. listopadu 2018
14:40

Počty nakažených ebolou v Kongu znepokojivě stoupají, nemoc nešetří ani malé děti, varuje Světová zdravotnická organizace. Ve zprávě zveřejněné tento týden organizace hlásí 36 nových případů eboly, z toho sedm u novorozenců. Dalších šest se objevilo u dětí starších dvou let. Informoval o tom web Fox News. 

Ebola dosud typicky napadla především dospělé, kteří mají větší šanci se do kontaktu s virem dostat. Děti se většinou nakazí, když pečují o nemocné. 

Případy nakažení u novorozenců se připisují především infikovaném mateřskému mléku. Ebola se totiž zpravidla přenáší tělesnými tekutinami. Za hlavní zdroje nákazy byla označena zdravotnická centra, kde se manipuluje s krví. 

Zvyšující se počet nemocných dětí a zdravotnického personálu ukazuje na neúčinnost snah zastavit vzplanutí choroby v části Konga, kde ještě nikdy předtím nebyla.

Světová zdravotnická organizace uvedla, že riziko rozšíření nákazy do sousedních zemí zůstává vysoké. Omezení cestování ale nedoporučila. Uganda v listopadu začala s vakcinací zdravotníků v oblasti blízko ohniska nákazy.

Závažná epidemie v Kongu 

Kongo čelí epidemii eboly podesáté od roku 1976, poprvé se ale objevila v regionu, který zdravotníci přirovnávají k válečné zóně. Ilunga v pátek prohlásil, že jde o nejhorší epidemii v historii země.

Ebola se šíří přímým kontaktem s krví či tělesnými výměšky nakažených. Virus způsobuje horečky a vnitřní i vnější krvácení, nemoci podlehne asi polovina nakažených.

agfor ( 24. listopadu 2018 21:06 )

CIA se snaží udržet populační explozi v Africe na přijatelné úrovni a ti zlí doktoři to kazí. Kéž ba se páni doktoři takhle starali o české pacienty.

Zobrazit celou diskusi