Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Falešná psychiatrička ordinovala 22 let. Dohnala ji hamižnost „až za hrob“

Autor: AKu - 
19. listopadu 2018
23:20

Psychiatrička v Británii byla odsouzena k pěti letům vězení poté, co se zákeřně pokusila zfalšovat závěť jedné ze svých pacientek. A dostat se tak k milionovému jmění. Během vyšetřování se navíc u Zholie Alemiové (56) přišlo na to, že celých 22 let vykonávala praxi bez toho, aniž by měla psychiatrické vzdělání. O případu, který v ostrovním království rozjel rozsáhlou kontrolu, informovala britská média.

Alemiová využila mezery v britském atestačním systému. Ten do roku 2003 umožňoval absolventům medicíny ze zemí Společenství národů (Commonwealthu) vyhnout se potřebným zkouškám a pečlivému prověřování dokumentů. Vše, co potřebovala, bylo falešné tvrzení, že absolvovala lékařskou fakultu v novozélandském Aucklandu, ačkoliv ve skutečnosti ukončila studium už během prvního ročníku.

Během své praxe žena pracovala v západní Cumbrii především s pacienty, kteří trpěli psychickými problémy, traumaty a demencí. Vystupovala přitom natolik sebevědomě a přesvědčivě, že nikdo z jejích kolegů a pacientů nepojal podezření, že by snad svojí praxi vykonávala neoprávněně.

Na celou záležitost by se možná nikdy nepřišlo, kdyby se Alemiová nepokusila zneužít „své“ profese k vlastnímu obohacení. Jednou z jejích klientek se totiž stala Gillian Belhamová (84), která se vzpamatovávala z nedávné smrti jejího manžela. Falešná psychiatrička se obratně nejprve vetřela do její a získala tak kontrolu nad jejími financemi.

Chtěla získat dům pacientky

„Kamarádka doktorka“, jak jí Belhamová důvěřivě říkala, pak následně zfalšovala závěť nic netušící důchodkyně tak, aby zdědila její bungalov v hodnotě přes 300 tisíc liber (necelých devět milionů korun). Další nemovitosti měla Alemiová „přihrát“ svým potomkům.

Než Alemiová svůj plán zrealizovala, přilepšila si ještě z majetku své bývalé pacientky několika kusy hodinek a kreditních karet. Právě to se jí však stalo osudným, neboť jejich zmizení nakonec zalarmovalo místní policii a vedlo k jejímu dopadení. Za svůj čin byla v říjnu „lékařka“ odsouzena k pěti letům vězení. Až vyšetřování v této věci přitom odhalilo, že svoji profesi nikdy vykonávat neměla.

Případ Alemiové vyvolal v Británii poprask. Zákon, který její podvod umožnil, byl sice zrušen už v roce 2003. Země i tak hodlá prověřit přes 3000 lékařů, kteří v Británii vykonávají svoji praxi.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi