Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zemětřesení v automobilce: Šéf Nissanu skončí kvůli údajným podvodům

Autor: base, ČTK - 
19. listopadu 2018
13:57

Předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn používal firemní peníze pro vlastní účely a dopustil se i dalších závažných pochybení. Oznámila to v pondělí firma. Generální ředitel Hiroto Saikawa proto navrhne, aby byl Ghosn okamžitě odvolán z funkce. Čtyřiašedesátiletý Ghosn je také předsedou správní rady a generálním ředitelem francouzské automobilky Renault.

Akcie Renaultu v pondělí v reakci na zprávu zamířily prudce dolů a kolem poledne ztrácely asi 13 procent hodnoty. Obchodování na burze v Tokiu se zpráva nedotkla, protože byla oznámena v době, kdy už obchodování skončilo. Akcie Nissanu obchodované na německém akciovém trhu vykazovaly propad asi o 12 procent.

Japonský list Jomiuri uvedl, že tokijská prokuratura v pondělí Ghosna zatkla, a to kvůli podezření, že ve finančních výkazech podhodnocoval své příjmy. To ve své tiskové zprávě uvádí i Nissan. O zadržení Carlose Ghosna informovala i japonská televize NHK. Japonská média ještě předtím uváděla, že Ghosn se v pondělí dobrovolně dostavil k výslechu.

Automobilka Nissan oznámila, že Ghosnovy praktiky vyšetřuje už několik měsíců. Spolu s Ghosnem se podvodů podle sdělení automobilky dopouštěl i další manažer Nissanu Greg Kelly.

Automobilka upozornila, že Ghosn se kromě podhodnocování svých příjmů dopustil i řady dalších významných pochybení, včetně „osobního využívání firemního majetku“. „Nissan se hluboce omlouvá, že způsobil svým akcionářům takové starosti,“ uvedla firma. Dodala, že plně spolupracuje s vyšetřovateli.

Renault v současnosti vlastní v Nissanu podíl přes 43 procent, zatímco Nissan má v Renaultu téměř 15procentní podíl. Nissan je navíc největším akcionářem automobilky Mitsubishi. Ghosn je rovněž předsedou správní rady Mitsubishi a šéfem celé aliance Renault-Nissan-Mitsubishi.

Ghosn patří mezi největší postavy světového automobilového průmyslu posledních dvou desetiletí. „Reakce akcií ukazuje, jak klíčovou osobou je,“ upozornil podle agentury Reuters analytik Raghav Gupta-Chaudhary ze společnosti Citibank.

Ghosn se narodil v Brazílii, má však libanonské předky a francouzské občanství. Kariéru zahájil ve francouzském výrobci pneumatik Michelin, odkud přešel do Renaultu. V Nissanu začal působit v roce 1999, když Renault v japonské automobilce koupil kontrolní podíl. Ghosn se následně stal generálním ředitelem i předsedou správní rady Nissanu, ředitelský post však loni opustil.

„Carlos Ghosn je v automobilovém odvětví impozantní postavou. Je oceňován, že dosáhl obratu v hospodaření Renaultu i Nissanu,“ uvedl dopisovatel BBC Theo Leggett. „Otázkou je, co bude teď. Ghosn se již začal zbavovat některých svých funkcí. Loni odstoupil z postu generálního ředitele Nissanu a nedávno se vzdal i některých pravomocí v Renaultu. Očekávalo se ale, že ještě několik let zůstane generálním ředitelem Renaultu a bude dál zodpovědný za alianci,“ dodal.

Zobrazit celou diskusi