Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zoufalé pátrání: Před požáry neutekly tisíce zvířat, majitelé je hledají i na sítích

Autor: base - 
19. listopadu 2018
11:59

Během několika minut ztratili všechny fotografie, osobní věci ale i celé domy. Kvůli požárům v Kalifornii lehlo popelem již několik desítek tisíc obydlí, o život přišlo skoro 80 lidí a číslo nemusí být konečné. Řada lidí nechala zvířata napospas na zahradách i v domech. Tisíce zvířat osvobodili záchranáři a předali je na veterinární kliniky. Zprávu přináší web Independent.

Aby se lidé zachránili před rychle se blížícím požárem, museli během pár minut opustit svá obydlí. V tu chvíli byli rádi, že zachránili sebe, natož aby ještě hledali své mazlíčky. Přesto se některé z nich podařilo zachránit.

Zvířata utrpěla zranění po vdechnutí kouře, dehydrataci či popálení. Zvířata s nejvyšším stupněm popálenin musela být utracena. „Nejpopálenější místo na těle jsou většinou packy,“ řekl jeden z šéfů místní veterinární kliniky. Jiní zase utrpěli popálení v oblasti tlamy. Proto jim musí být podáváno jídlo prostřednictvím trubičky, protože nechtějí jíst.

Doktoři tvrdí, že nejhorší jsou popáleniny lidí, veterináři však tvrdí, že popálená zvířata jsou na tom stejně špatně, jako lidé. „Moji kolegové jsou nyní ve velkém emociálním vypětí,“ řekl veterinář. Zachránit zvířata je pro ně však to nejdůležitější.

Některá zvířata mají štěstí, že mají v sobě čip, podle kterého veterináři poznají, komu patří. Jejich majitele mohou najít i podle tetování v uchu, ale jen v případě, že zvíře neutrpělo popáleniny právě v oblasti uší.

Baylee Danz z kalifornského města Magalia popsala, že požár se šířil hrozně rychle a nejdříve vůbec nepanikařila, až když zahlédla hořící sousední dům. V tu chvíli nemohla najít své dvě kočky, ale musela co nejrychleji odejít. Na sociálních sítích vznikly skupiny, kam lidé dávali fotografie svých zvířat s otázkou, jestli je někdo neviděl. I Baylee zkusila štěstí a jednu kočičku se jí povedlo najít. Měla popálené packy, ale byla v dobré kondici. Nalezl ji neznámý muž o tři ulice dál. Druhá kočička se stále pohřešuje, ale někdo ji prý viděl potulovat se po městě.

Web Fox News zveřejnil příběh se šťastným koncem, kterého se dočkala i fenka border kolie Ella. Poslušný pes hlídal svůj dům až do posledních chvil. Její majitelka Leahna Copsey ze začátku viděla tmavé mraky a myslela si, že jen prší. Poté zjistila, že hoří a začala balit vše potřebné. Nevěděla však, kde se nachází jejich pejsek.

Museli ihned opustit dům, proto i pejska. Naštěstí jejich soused při evakuaci zahlédl Ellu, jak stále chrání svůj dům. Ella utrpěla jen malé popáleniny, a to na packách.

Video  Plameny svírají ujíždějící rodinu na vozovce, chvílemi ani nevidí na cestu  - facebook/Brynn Parrott Chatfield
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi