Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vězněného Američana ve Venezuele propustili. Trump ho hned pozval do Bílého domu

Autor: ČTK, zzu - 
26. května 2018
17:10

Američan vězněný ve Venezuele byl propuštěn a ještě v sobotu přiletí do vlasti. Oznámil to americký prezident Donald Trump (71), který se jej večer místního času chystá přivítat v Bílém domě. Podle amerických médií je propuštěným Joshua Holt (25) zatčený a uvězněný v roce 2016.

„Úžasní lidé z Utahu budou mít velkou radost!“ doprovodil na Twitteru Trump informaci o propuštění vězněného muže údajem o americkém státě, z něhož právě Holt pochází. Přijetí v Bílém domě naplánoval na 19 hodin místního času (1 hodina v neděli SELČ).

Utažský senátor Orrin Hatch Holtovo propuštění potvrdil s tím, že je to výsledek dvou let tvrdé diplomatické práce.

Američan byl zadržen i se svou venezuelskou manželkou krátce po předloňské svatbě a oba byli obviněni z terorismu. Venezuelská policie tvrdí, že v jejich bytě objevila výbušniny a střelné zbraně. Holt v polovině května zveřejnil video, v němž prosil americké úřady o pomoc. Prohlásil zároveň, že se na ně bezvýsledně obrací již od svého uvěznění.

USA odmítly uznat výsledek prezidentských voleb

Americká diplomacie o jeho propuštění vyjednávala delší dobu, rozhovory však komplikovalo napětí ve vzájemných vztazích Washingtonu a Caracasu. USA na venezuelské představitele uvalily sankce kvůli potlačování opozice a porušování lidských práv a demokratických principů.

Stejně jako řada dalších států regionu pak USA odmítly uznat výsledek prezidentských voleb bojkotovaných většinou opozice, které minulý týden vyhrál dosavadní autoritářský prezident Nicolás Maduro. Washington po volbách zpřísnil protivenezuelské sankce, na což Caracas reagoval vyhoštěním vedení americké ambasády.

Zobrazit celou diskusi