Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kvůli Trumpovi vzaly zbraně do rukou i ženy. Sankce USA mohou zemi způsobit bankrot

Autor: simao, ČTK - 
27. srpna 2017
09:05

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti? Ve Venezuele o víkendu začalo dvoudenní celostátní vojenské cvičení, ke kterému byli povoláni i civilisté v záloze. Cvičení vyhlásil prezident Nicolás Maduro v reakci na výroky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten v polovině měsíce prohlásil, že USA zvažují v případě venezuelské krize několik možností, včetně vojenského řešení.

V pátek USA uvalily na Venezuelu hospodářské sankce, jimiž chtějí znemožnit tamní vládě přístup na finanční trhy v USA. Jde o další ze série sankcí, které Spojené státy v posledních týdnech vyhlásily vůči socialistické vládě prezidenta Nicoláse Madura kvůli potlačování opozice.

Proti vládě od dubna demonstrují lidé v ulicích. Protesty, které venezuelský režim brutálně potlačuje, mají už na 130 obětí. „Všichni Venezuelané ve věku od 18 do 60 let musí přispět k obraně národa před útočnými výhrůžkami Spojených států,“ stálo v prohlášení, které v sobotu odvysílala venezuelská státní televize.

Ve Venezuele se uskutečnilo celostátní vojenské cvičení, ke kterému byli povoláni i civilisté v záloze Ve Venezuele se uskutečnilo celostátní vojenské cvičení, ke kterému byli povoláni i civilisté v záloze | Reuters

Vojenské cvičení jako drahá zábava?

Ukázala zároveň několik záběrů, jak se civilisté učí zacházet se zbraněmi. Venezuelské úřady o cvičení informují pod heslem „Je čas chránit vlast“. Podle agentury Reuters se však akce účastní především zaměstnanci státní správy a Madurovi stoupenci.

Opozičník a někdejší prezidentský kandidát Henrique Capriles cvičení na Twitteru označil za drahou zábavu a vyzval Madura, aby raději bojoval proti kriminalitě.

Trumpův výrok o možném vojenském řešení situace ve Venezuele podle Reuters hraje Madurovi do karet. Socialistický prezident totiž dlouhodobě tvrdí, že USA vedou proti Venezuele ekonomickou válku a chtějí zemi napadnout s cílem získat kontrolu nad jejím ropným bohatstvím.

Sankce míří i na ropu

Cílem přísných hospodářských sankcí je mj. znemožnit zemi přístup na finanční trhy v USA. Sankce zakazují například kupovat nově vydané dluhopisy venezuelské vlády či obchodovat s venezuelskou státní ropnou společností PDVSA.

Caracas označil sankce za agresi proti venezuelskému lidu a za snahu vyvolat v zemi humanitární krizi. „Nezůstaneme nečinní vůči tomu, jak se Venezuela hroutí. Diktatura prezidenta Nicoláse Madura nadále zbavuje venezuelský lid přístupu k potravinám a lékům, vězní představitele demokraticky zvolené opozice a násilím potlačuje svobodu slova,“ zdůvodnil sankce Bílý dům.

Ve Venezuele se uskutečnilo celostátní vojenské cvičení, ke kterému byli povoláni i civilisté v záloze Ve Venezuele se uskutečnilo celostátní vojenské cvičení, ke kterému byli povoláni i civilisté v záloze | Reuters

„Tato opatření byla pečlivě odstupňována, aby připravila Madurovu diktaturu o klíčový zdroj financí,“ dodal v prohlášení. Venezuelský ministr zahraničí Jorge Arreaza označil sankce za nejhorší agresi proti venezuelskému lidu. Sankce a hrozby ze strany USA jsou podle něj „necivilizovanou politikou“. 

Experti: Hrozí bankrot

Podle analytiků přitom sankce mohou způsobit dokonce až bankrot Venezuely. „Technicky vzato bude mít (vláda) problémy platit dluhy, což může skončit vyhlášením bankrotu,“ domnívá se venezuelský novinář Víctor Amaya. „Budeme mít méně deviz na dovoz potravin a léků, které potřebujeme,“ míní analytik Rafael Quiroz.

Venezuela je už několik let v ekonomické krizi, v níž se lidem nedostává základních potravin a léků. Zhoršení humanitární krize se obává i ekonom Dany Bahar z washingtonského ústavu Brookings Institution.

„Tato opatření zasáhnou vládu, ale pravděpodobně také obyvatelstvo,“ řekl Bahar The Financial Times. Také podle tohoto listu investoři očekávají, že Venezuela bude muset vyhlásit bankrot. Podle některých už letos, podle jiných příští rok, pokud jí do té doby ještě pomůže Čína a Rusko.

Podle venezuelského ekonoma Alejandra Grisantiho, jehož citoval server BBC, ale Čína ani Rusko už nejsou tolik ochotné, jako dříve, zvyšovat své riziko ve Venezuele. S Moskvou spolupracuje Caracas mimo jiné právě v ropném průmyslu.

ohrazenice ( 27. srpna 2017 10:29 )

Podle fekálních novin je už Trump ve vězení za daňové úniky a podvody.

namoroman ( 27. srpna 2017 10:01 )

Ve Venezuele si USA brousí zuby na ropný průmysl. U nás je moc, moc láká lithium, kterého prý máme za biliony. Jsou tady v politice i takoví, kteří by jim to dali zadara ! USA mají "zájmy" prostě všude a nejraději by nás opečovávaly s láskou o všechno!

Zobrazit celou diskusi