Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Požáry pustoší Kalifornii: Osm mrtvých, shořelo 650 domů. V akci je 12 tisíc hasičů

Autor: ČTK - 
30. července 2018
08:45

Lesní požáry, které týden sužují sever Kalifornie, mají už šest obětí a sedm osob se pohřešuje. Informovaly o tom v neděli místní úřady. Plameny v této oblasti spálily už na 360 kilometrů čtverečních porostů a zničily přes 650 domů. Před ohnivou smrští utekli obyvatelé několikatisícového městečka Lakeport. V celé Kalifornii s lesními požáry bojuje už na 12 tisíc hasičů.

Požár v oblasti města Redding na severu Kalifornie je podle agentury AP nejhorším z lesních požárů, které nyní sužují západ Spojených států od státu Oregon přes Kalifornii, Nevadu až po Texas. V oblasti města Redding zemřelo při něm za týden už šest lidí, z toho dva hasiči a dvě děti. 

V neděli se dali na útěk lidé z Lakeportu poté, co se k městečku nebezpečně přiblížily dva požáry pustošící místní okres Lake a sousední správní celek Mendocino. Lakeport, které má kolem 5000 obyvatel, leží asi 370 kilometrů severně od San Franciska. Podle úřadů je v oblasti ohroženo více než 4500 budov.

Boj s ohnivým živlem ztěžují vysoké teploty a měnící se směr větru. Na severu Kalifornie se od minulého pondělí zatím podařilo uhasit jen asi pět procent požárů, na další plochy porostu se však oheň dál šíří. Velitel z kalifornského úřadu pro ochranu lesů Bret Gouvea byl v neděli optimistický, podle něj se oheň už nešíří tak rychle jako v předchozích dnech. 

Evakuace pro 50 tisíc lidí

Podle kalifornských úřadů bylo evakuováno asi 50 000 lidí. Šestá oběť, o níž v neděli informovala místní policie na severu Kalifornie, byla podle policie osoba, která se přes varování úřadů neevakuovala. 

Požár nadále zuří také u Yosemitského národního parku ve střední části Kalifornie a v horách východně od Los Angeles nedaleko Palm Springs. V těchto oblastech shořelo už nejméně 260 kilometrů čtverečních porostů. Yosemitský park zůstane kvůli ohni uzavřen ještě nejméně do pátku. V neděli zemřel při boji s požárem poblíž Yosemitského parku třiatřicetiletý hasič, oznámily dnes místní úřady. 

Americký prezident Donald Trump už vyhlásil pro stát Kalifornie stav nouze, což umožní úřadům postižených oblastí žádat o federální pomoc.

rendypie ( 30. července 2018 09:25 )

no pane jo

Zobrazit celou diskusi