Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřela Katka, kterou popálili kyselinou. Chtěla Ukrajinu bez korupce

Autor: peb, ČTK - 
4. listopadu 2018
19:23

V nemocnici v Kyjevě zemřela ukrajinská protikorupční aktivistka Kateryna Handzjuková, která se před třemi měsíci stala obětí útoku kyselinou. Informoval o tom dnes server Ukrajinska pravda. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval k potrestání pachatelů útoku.

Třiatřicetiletá Handzjuková utrpěla v červenci popáleniny na čtyřiceti procentech těla a těžké poškození zraku, když ji v jihoukrajinském městě Cherson polili koncentrovanou kyselinou sírovou. Aktivistka následně prodělala 11 operací. Bezprostřední příčina smrti zatím není známa, podle místního tisku se jí ale osudnou stala krevní sraženina.

Porošenko dnes během návštěvy Turecka vyjádřil soustrast pozůstalým a vyzval k vypátrání a potrestání pachatelů útoku na Handzjukovou. Policie podle britského zpravodajského webu BBC v souvislosti s činem zadržela už pět lidí.

Chtěla zapojit občany a natočila video

Handzjuková byla protikorupční aktivistkou a působila i ve vedení jihoukrajinského města Cherson, ve kterém žije zhruba 300 000 lidí. Handzjuková rovněž aktivně vystupovala proti proruskému separatismu na východě Ukrajiny. V září zveřejnila na internetu video, ve kterém vyzývala občany své země, aby se nevzdávali v boji s korupcí.

„Vím, že teď vypadám špatně, ale aspoň se o mě starají,“ řekla vážně zraněná Ukrajinka. „Ale určitě vím, že vypadám mnohem lépe než spravedlnost na Ukrajině. Protože o tu se nikdo nestará,“ dodala. 

petrw ( 5. listopadu 2018 11:32 )

ona byla a je hrdinka ..ale cesky p a l Ac h byl blazen

fotrpjotr ( 4. listopadu 2018 23:06 )

Ukrajinští fašisti jsou všeho schopní a podobní pomatenci jako Štětina je podporují.

Zobrazit celou diskusi