Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Poslanec posílal fotky s Hitlerem a ještě to zapíral. Přidal i hákové kříže

Autor: ČTK, Mii - 
31. října 2018
18:00

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Stefan Keuter ze svého mobilního telefonu posílal fotografie s nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem nebo s hákovým křížem. Upozornil na to magazín Stern a investigativní tým Correctiv. Jde o několikátou kontroverzi kolem politiků strany, která je podle mnohých pravicově populistická až radikální.

Keuter fotografie s nacistickou tematikou posílal přes komunikační aplikaci WhatsApp v letech 2017 a 2018. Byla mezi nimi třeba fotografie vánoční pyramidy s figurkou Hitlera, pod níž bylo napsané „první vánoční dekorace je hotova“, nebo obrázek mladého muže, který se raději než na téměř nahou ženu, jež stojí vedle něho, kouká na televizi s Hitlerem.

Mezi dalšími zprávami byla fotografie sprchového koutu s vykachlíkovaným hákovým křížem a komentářem, že řemeslník špatně pochopil zadání o koupelně v hnědém tónu, nebo fotka vojáka, který má ocelovou helmu a kulomet. „Nejrychlejší německé azylové řízení odmítne až 1400 žádostí za minutu!“ stálo pod tímto snímkem.

Fotografie prý jen pro spolupracovníka

Poslanec Keuter novinářům nejprve řekl, že si nevzpomíná, že by podobné fotografie posílal. Další den vyjádřil přesvědčení, že nejde o autentický materiál. A za dalších 24 hodin a poté, co mu novináři fotografie ukázali, sdělil, že obrázky skutečně posílal, ale prý jen spolupracovníkovi, který už byl propuštěn. Dotyčný měl podle poslance na starosti pozorovat politické spektrum od levice po pravici.

Politici AfD se do podobných kontroverzí dostávají opakovaně, jde přitom i o vysoce postavené členy. Šéf strany Alexander Gauland například hovořil o tom, že doba nacismu je jen „ptačím trusem“ na úspěšných německých dějinách, a předseda durynské AfD Björn Höcke zase památník holokaustu v centru Berlína označil za „památník hanby“. Kvůli blízkosti pravicovým radikálům jsou sledovány některé mládežnické organizace AfD.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině