Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na krymské škole vraždil student, zabil nejméně 19 lidí. Bombu schoval v jídelně

Autor: peb, ČTK, všm - 
17. října 2018
15:15

Ruské úřady označily středeční výbuch na střední průmyslové škole v Kerči na anektovaném Krymu za vraždu, původně o něm hovořily jako o teroristickém útoku. Explozi způsobil student, který nakonec spáchal sebevraždu. Prohlásil to podle ruských agentur šéf správy anektovaného poloostrova Krymu Sergej Aksjonov. Útok si na základě nejnovějších informací vyžádal 19 mrtvých. Předpokládaný pachatel se podle Aksjonova zastřelil. Podle ruského tisku jím byl osmnáctiletý student kerčské školy Vladislav Rosljakov. Policie při prohlídce jeho věcí našla další bombu.

Příčinou úmrtí a takového množství zraněných se stal výbuch podomácku vyrobeného výbušného zařízení," prohlásil Sergej Melikov, zástupce ředitele ruské Národní gardy, polovojenské organizace, která nahradila vojska ministerstva vnitra. Gardisté na místě podle něj odstraňují následky kriminálního činu. Bombu měl student umístit do jídelny. 

Bombu si student přinesl v batohu

Předpokládaného pachatele se podle mluvčí vyšetřovatelů Svetlany Petrenkové podařilo identifikovat za pomoci záběrů videokamer. „Ukázalo se, že pachatelem je student čtvrtého ročníku, osmnáctiletý Vladislav Rosljakov. Jeho tělo se střelným zraněním se našlo v jedné z místností školy,“ uvedla mluvčí.

„Z výpovědí žáků vyplynulo, že jeden ze studentů krátce před výbuchem zanechal v jídelně ruksak,“ řekl listu RBK nejmenovaný zdroj z ministerstva vnitra. Zmíněný podezřelý student se prý také před spolužáky chlubil pokusy s výbušninami.

Rosljakovův přítel, který si nepřál být jmenovám, sdělil novinářům RBK, že pachatel „školu nenáviděl kvůli zlým učitelům a plánoval pomstu“.

První oběti byly zastřeleny

Do školy si mimo jiné přinesl pušku. Několik svědků vypovědělo, že slyšeli střelbu. Podle listu Kommersant pachatel nejprve střílel z brokovnice po dětech a učitelích v učebnách, než odpálil bombu, plnou šroubů a hřebíků. Pak spáchal sebevraždu.

„Podle předběžných zjištění Rosljakov nebyl ve styku s extremisty, ale k tragédii vedl obyčejný konflikt mezi žáky,“ napsal deník na svém webu. „První prohlídka těl nasvědčuje, že zemřeli na následky střelných zranění,“ uvedla mluvčí vyšetřovatelů Petrenková.

Vrah měl bomby dvě

Ruská policie našla v osobních věcech krymského vraha další výbušné zařízení a zneškodnila ho. Napsala to agentura RIA Novosti s odvoláním na vyšetřovatele. Trhavina byla nalezena v areálu školy, kde měl útočník své věci uloženy.

Na Krymu došlo k explozi na místní škole. Na Krymu došlo k explozi na místní škole. | reprofoto/twitter

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ještě dříve novinářům řekl, že úřady nevylučují, že se jednalo o teroristický čin a tuto verzi prošetřují. Prezident Vladimir Putin nařídil tajné službě FSB a federálnímu Vyšetřovacímu výboru podniknout neprodlené kroky k objasnění příčin výbuchu.

Nařídil také ministerstvům zdravotnictví a pro mimořádné události poskytnout pomoc raněným a v případě potřeby i zajistit jejich převoz do nejlepších léčebných zařízení v zemi. Prezident také vyjádřil soustrast pozůstalým.

Jedná se již o šestý útok na škole

Andrej Nikolajev z ministerstva školství oznámil novinářům, že ruské školy přijmou mimořádné bezpečností opatření, aby se podobným událostem zabránilo. Podle ruské redakce BBC jde již o šestý útok v ruských školách od začátku roku; některé útoky byly podniknuty noži, při jiném došlo k podpálení učebny zápalnou lahví. Ve dvou případech se střílelo, v jednom pachatel spáchal sebevraždu.

„Stáli jsme s dětmi na ulici, když jsme uslyšeli silnou ránu. Okna ze dvou poschodí prostě vypadla,“ popsal očitý svědek pro server KerčInfo s tím, že kolemjdoucí a žáci střední průmyslové školy pak pomáhali vynášet zraněné. 

Místní úřady vyhlásily na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014 po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče, stav nouze. Šéf Krymu Sergej Aksjonov ohlásil, že na poloostrově kvůli teroristickému útoku vyhlásí třídenní smutek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

snehulak ( 17. října 2018 20:24 )

Ale kdepak, prasátko. Byl to umírněný bojovník za Svobodný (tedy Ukrajinský) Krym.

prasatkopepicek ( 17. října 2018 17:41 )

Vecne ozrali cesti rosofilove stejne vedi ze za tim stoji Ukrajina a CIA a nic je nepresvedci o opaku.

Agust Draszk ( 17. října 2018 17:40 )

Pravděpodobně že máš totálně vymytý mozek.

Agust Draszk ( 17. října 2018 17:36 )

Otázka jestli ti načisto nevymylo mozek ruskou vodkou, protože ten atentatnik byl obdivovatelem putina, a zradokalizovat ho mohli jenom a pouze rusáci, a navic na Ukrajine žadni fašisté nejsou.

Agust Draszk ( 17. října 2018 17:30 )

Ale ne. My máme jasno že jednou tvému tatkovi-alkogolikovi nestačilo penižek na kondom a tak se nam objevil prasatkopepicek.

Zobrazit celou diskusi