Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Falešná Pocahontas,“ vysmíval se Trump senátorce. Vytřela mu zrak testy DNA

Autor: ČTK, AKu - 
16. října 2018
16:43

Americká senátorka Elizabeth Warrenová, kterou prezident Donald Trump kvůli tvrzení o domorodém původu posměšně nazývá falešnou Pocahontas, v pondělí zveřejnila závěry testu své DNA. Prominentní expert podle ní zjistil, že má skutečně nevelké procento indiánské krve. Trumpa, který slíbil dát peníze na charitu, pokud politička prokáže domorodý původ, vyzvala ke splnění závazku. Prezident opáčil, že nikdy nic podobného neslíbil, uvedla agentura Reuters.

Demokratka Warrenová, která patří k možným prezidentským kandidátům pro volby v roce 2020, podle mnohých komentátorů zveřejněním výsledků testu zahájila svou volební kampaň. Její ostré slovní výměny s Trumpem začaly již před dvěma lety, kdy se ucházel o prezidentský úřad. Warrenová tehdy patřila k nejhlasitějším stoupencům jeho konkurentky Hillary Clintonové a Trump na její útoky reagoval tím, že ji označil za legendární indiánku Pocahontas.

Po několika dalších slovních přestřelkách letos v červenci prohlásil, že dá milion dolarů (asi 22 milionů korun) na jí vybranou charitu, pokud svůj původ dokáže. Warrenová požádala profesora Carlose Bustamanteho ze Stanfordovy univerzity, aby provedl genetické testy. 

„Fakta dokazují, že rozhodně ve svém rodokmenu máte předky z řad původních obyvatel Ameriky,“ uvedl Bustamante podle agentury AP. Podle jeho závěrů domorodý předek Warrenové žil před šesti až deseti generacemi a není možné stanovit, z jakého kmene pocházel.

Trump se s galantností nepáral

Trump se do Warrenové dnes na Twitteru tvrdě pustil. „Pocahontas (ta falešná), někdy označována jako Elizabeth Warrenová, byla roznesena na kopytech. Podstoupila falešný DNA test, který ukázal, že může mít 1/1024 (domorodé krve), což je méně, než má průměrný Američan,“ napsal prezident. Poukázal také na to, že zástupci kmene Čerokézů označili použití testu DNA k určení indiánského původu za nevhodné a špatné, za což jim poděkoval.

V sérii tweetů označil Trump tvrzení Warrenové za lež a podvod a vyzval ji, aby se americkému lidu omluvila. Její výzvu, aby poslal peníze na charitu, již v pondělí zpochybnil a prohlásil, že slib, který učinil na červencovém mítinku v Montaně, nikdy nevyřkl.

„Máte snad problémy s pamětí? Měli bychom zavolat doktora?“ ptala se Trumpa na Twitteru Warrenová, která jej vyzvala k zaslání zmíněného milionu organizaci indiánských žen.

Prezident později svůj postoj upravil s tím, že peníze pošle pouze v případě, že bude moci na test sám dohlížet.

E M ( 25. října 2020 10:28 )

njn odpad z celého světa, co o může dělat

alzbeta59 ( 17. října 2018 03:21 )

S jejimi konekcemi a penezi si obstaram DNA kdere dokazuje, ze muj praded je Mr. Spock.

osel ( 16. října 2018 23:37 )

No, kdybych mel v rodine Indiana naposledy pred 10 generacemi, tak bych jsem se stydel vubec tvrdit, ze jsem "Indian" ... neni to zadne "vytreni zraku" ale traparna.

PPP150W ( 16. října 2018 18:52 )

Anglicky bohužel neumím a to co jsem napsal vychází jako logická dedukce pouze z tohoto článku, kde stojí, že má prokázat svůj původ, tedy nikoli, že je indiánka. Že není, je vidět na první pohled. Také uvádím, že to vidím jinak, nikoli, že to tak je. Ale tendenčně napsané články jsou tady zcela normální.

iFender ( 16. října 2018 18:17 )

Donald Trump je jeden z nejlepsich prezidentu U.S. vubec.Dokazuje to se Sev.Koreou,Iranem,Chinou,Israelem apod. Evropa si zvykla,ze za ne v NATO USA vse vyresi a mohou si s Cinou(zlodeji technologie) z ameriky udelat dojnou kravu viz bilance China vs USA.Nyni vsichni vystrizliveli a pomlouvaji kde mohou.Nic jim neni dobre.Budou li pokracovat v uceni nenavisti k americe spatne to dopadne ,verte nebo neverte.Nekdo toho "cetnika" delat musi.Kdo by ho mel delat Rus? Nebo Cinan?

Zobrazit celou diskusi