Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Záplavy zabíjely v dovolenkových rájích. Pod vodou je Sardinie i Azurové pobřeží

Autor: ČTK, nkov - 
11. října 2018
16:54

Přívalové povodně, které v úterý a ve středu zasáhly italskou Sardinii, francouzské Azurové pobřeží a španělskou Mallorku, si vyžádaly nejméně 15 mrtvých. Dva lidé se pohřešují: pětiletý chlapec na Mallorce a pastýř na jihu Sardinie. Francouzští záchranáři nalezli dva mrtvé ve voze, který v noci na dnešek do moře spláchla přívalová záplava na Azurovém pobřeží, informovala agentura AFP. Pětačtyřicetiletá žena zemřela na italském ostrově Sardinie, kde záplavy ve středu strhly silniční most, napsal list La Repubblica. Nejméně 12 lidí zemřelo jen na ostrově Mallorce. 

Francouzští potápěči ve čtvrtek ráno nalezli u městečka Sainte-Maxime dva mrtvé – posádku vozu, který voda odnesla 15 metrů od mořského břehu. Vůz byl na střeše a měl stále zapnutá světla. Celkem voda do moře ve středu pozdě večer strhla pět aut. Záchranáři zde přes noc provedli 200 zásahů a do bezpečí dostali 16 lidí. Místní úřady varovaly, že bilance obětí se může ještě zvýšit.

Povodeň zasáhla ve středu večer i oblast Cagliari, metropoli italského ostrova Sardinie. Ve čtvrtek dopoledne zde policisté nalezli mrtvou ženu, která se pohřešovala od noci. S manželem a třemi dcerami se kolem půlnoci rozhodli ze strachu před stoupající vodou opustit dům. Jejich vůz vzápětí smetla voda. Jedna z dcer se zachytila stromu, další dvě se dostaly do nedalekého osamělého stavení, zachránil se i manžel. Záchranáři dále hledají po nezvěstném pastýři. Části Cagliari a přilehlého okolí zůstávají pod vodou.

Při záplavách na středomořském ostrově Mallorca zemřela dvojice Britů, 80letá žena z Nizozemska, šest Španělů a patrně i dva pohřešovaní Němci. Jedna oběť ještě nebyla identifikována.

ivoadler ( 11. října 2018 17:02 )

To bylo strachu, že bude málo vody! Ve skutečnosti je jí víc než dost. Jen je rozložená jinak, než bychom si přáli. Holt větru, dešti neporučíš.

Zobrazit celou diskusi