Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hurikán může do ulic zanést jedovaté hady i aligátory, varují američtí experti

Autor: Mii - 
15. září 2018
14:00

Hurikán Florence, který v těchto chvílích ničí pobřeží Severní a Jižní Karolíny, může způsobit nejen záplavy, výpadky proudu a nedostatek potravin. Z místních mokřadů může také rozšířit po celé zemi velmi jedovaté hady, kteří se budou plazit volně po ulicích. Varují před tím experti z místní zoo a doporučují, ať jsou lidé na pozoru, informuje server Independent.

V karolínských mokřadech žije okolo 38 velmi jedovatých hadů. Jde o druhy, jako je ploskolebec vodní nebo ploskolebec americký, kterým je lepší se vyhnout – byť jejich uštknutí končí smrtí jen vzácně, je velmi bolestivé, způsobuje otoky a je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Bez ní je smrt pravděpodobná.

Tyto hady by mohl hurikán Florence rozšířit. Při hurikánech to není nic výjimečného, například když se loni Texasem prohnal hurikán Harvey, lidé ve svých zaplavených domech nalézali hady, ohnivé mravence i aligátory. Může za to kombinace několika faktorů, jednak extrémně zvýšené množství vody a vichr, tak i přítomnost trosek.

V obou Karolínách toto riziko představují jedovatí hadi, tvrdí Thad Bowman z aligátoří zoo v Myrtle Beach. „Můžou plavat ve vodě nebo se skrývat pod sutinami domů, dejte si pozor,“ přidal varování web Accuweather. „Mají jed, který způsobuje rozklad tkáně, krvácení, ztrátu krevních destiček a nakonec smrt,“ dodala nemocnice Grand Street Hospital.

A nejen hadi jsou nebezpeční. Stejně jako v Texasu, i v Karolíně se vyskytují aligátoři a ohnivý mravenci, kteří můžou způsobit nesmírné škody. Podle Bowmana bude těžké uchránit jejich aligátoří zoo během hurikánu, ale dělají, co se dá.

Úřady lidem doporučují, aby během bouře zůstali doma a nikam nechodili. Nemají ani volat na pohotovost, pokud se jim nepřihodí něco extrémně zlého. Kousnutí od ploskolebce se nicméně jako mimořádná událost počítá – můžou zavolat, nebo dorazit do medicínského centra Conway Medical center, které bude jako jedno z mála otevřené.

Sto tisíc lidí bez elektřiny

Hurikán Florence dorazil na pobřeží USA v pátek odpoledne a zabil již pět obětí. Živel po dopadu na pevninu zeslábl v tropickou bouři, státy Severní a Jižní Karolína ale nadále pociťují jeho devastující účinky. Vichr, který bouři doprovází, ničí domy, poráží stromy a sloupy elektrického vedení. Bez dodávek elektřiny se ocitlo téměř 900 000 domácností a podniků. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi