Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Invalida si chtěl vzít do letadla vozík. Aerolinka na něj zavolala policii

Autor: Mii - 
15. září 2018
19:12

Jak málo stačí ke zkažení vysněné dovolené, zažil australský podnikatel Shane Hryhorec, který je invalidní a nemůže chodit. Kvůli svému omezení je zvyklý brát si s sebou do letadla skládací invalidní vozík, aby měl jistotu, že se bude moci pohybovat. Když tak ale chtěl udělat při svém posledním letu na tropický ostrov Bali, aerolinka na něj zavolala policii. Hryhorec o tom vyprávěl pro server news.com.au.

Shane Hryhorec je australský podnikatel, který vlastní společnost vyrábějící potřeby pro invalidní osoby Push Mobility. Sám je invalidní. Ve čtvrtek chtěl pomocí letecké společnosti Qantas odcestovat z australského Melbourne na Bali, cesta se ale pro něj proměnila ve velice nepříjemný zážitek.

Chtěl si totiž s sebou do kabiny letadla vzít skládací invalidní vozík, který je zvyklý používat. Když se složí, není větší než většina příručních zavazadel a bez problému se vejde do horní úložné přihrádky v letadle.

Jenže když tak chtěl provést během své cesty na Bali, personál aerolinky mu řekl, že nemůže a musí jej uložit s ostatními kufry do nákladového prostoru letadla. Oficiální pravidla Qantas praví, že invalidní vozíky můžou být v kabině jen ve velkých letadlech jako je Airbus A380 nebo Boeing 787. U menších, jako Boeing 737, kterým Hryhorec letěl nyní, musí k zavazadlům.

Podnikatel toto věděl, ale tvrdil, že už tímto menším letadlem v minulosti cestoval a nikdy s jeho invalidním vozíkem v kabině nebyl problém. S personálem Qantas se tak začal hádat, až mu personál společně s jeho kamarády zamezil přístup na letadla a odvedl ho do terminálu, kde na něj čekala policie.

Bylo to nedorozumění, tvrdí aerolinky

Policie rychle vyhodnotila, že to není věc k vyšetřování a Hryhorce propustila. Podnikatele ale stihl celý zážitek rozrušit. 

„Vrátil jsem se do auta a začal jsem brečet. Tak moc mě to mrzelo. Bohužel, podobné věci se lidem s postižením dějí. Vážně by mě zajímalo, kdy to přestane,“ popisoval Hryhorec.

Když se invalidní vozík složí, není větší než klasické příruční zavazadlo, tvrdí Hryhorec Když se invalidní vozík složí, není větší než klasické příruční zavazadlo, tvrdí Hryhorec | reprofoto Twitter

Z myšlenky dát vozík do zavazadlového prostoru nebyl nadšený, protože člověk podle něj nikdy neví, jestli nebude poškozený a kdy se k němu vrátí. „Můj invalidní vozík je přesně na cestování a do kabiny letadla navržený, proto jsem si ho vzal. Nemůžu si dovolit, aby ho někdo poškodil. Vedu firmu, která vozíky opravuje, a s poškozením z letadel se potýkáme často,“ vysvětloval podnikatel, proč trval na svém. „Z Bali jsem chtěl pokračovat pracovně do Evropy, a kdyby se mému vozíku něco stalo, ovlivnilo by to mou živnost,“ dodal.

Podle zástupce Qantas došlo k nedorozumění. Pro news.com.au uvedl, že zaměstnanci jsou speciálně vyškoleni, aby pasažérům se speciálními potřebami umožnili vykonat cestu co nejkomfortněji. V menších letadlech ale invalidní vozíky do kabiny povolit nemůžou, protože by to ohrozilo bezpečí ostatních cestujících.

Podle Hryhorce jsou ostatní aerolinky vstřícnější. „Já si klidně do kabiny žádné příruční zavazadlo nevezmu, když to bude znamenat, že si budu moci ponechat svůj vozík. Navíc vážně nezabere víc místa než klasická taška ostatních platících zákazníků. Obvykle to nikomu nevadí,“ říká podnikatel.

Podle něj záleží, koho člověk zrovna u odbavování potká. „Moje cestování je jako hod mincí. Záleží na náhodě, jak empatický zrovna personál bude. Celé je to jen o osobních sympatiích,“ myslí si Hryhorec.

„Je mi z toho špatně.“

Australský podnikatel není jediným člověkem, který s vozíkem při cestování měl problém. Invalidní tenista Dylan Alcott v srpnu na Twitteru popisoval, že zůstal uvězněný v letadle poté, co aerolinka ztratila jeho vozík.

„Australian Airlines se musí vzpamatovat. Je nehumánní a nefér brát lidem jejich nezávislost a nezajímat se o ně,“ napsal.

Příběhy jako tyto Hryhorce rmoutí. „Lidé mi říkají, abych nelétal a jen cestoval autem, protože je to moc složité. Taková je bohužel realita dnešních invalidů,“ říká podnikatel, který jinak létání má rád. 

Nakonec se mu podařilo sehnat jiný let na Bali, ale Qantas jej už předem upozornily, že invalidní vozík si skutečně do kabiny vzít nemůže. Není si tak jistý, jestli vůbec chce na svou připravenou dovolenou odletět.

„Je mi z toho špatně a vážně nechci vidět ty samé lidi, kteří se ke mně před pár hodinami chovali příšerně. Jsem ve fázi, že mám chuť celou dovolenou zrušit. Nechce se mi tam,“ přiznává Hryhorec. Podle něj je na čase, aby se situace změnila, protože invalidé si ponižování nechávají líbit až moc dlouho.

europa ( 16. září 2018 07:30 )

Právě že hlavu v pořádku asi moc nemá, jinak by se nechoval jako hovado.

europa ( 16. září 2018 07:24 )

Jednou jsou taková pravidla, tak je musí respektovat, nebo ať sedí doma a neotravuje. Aerolinky nebudou kvůli jednomu člověku ohrožovat ostatní cestující. Proč chce za každou cenu letět malým letadlem, když ví, že tam si vozík do kabiny vzít nesmí? Je to jen provokatér, který se chce zviditelnit. Jen popuzuje lidi proti invalidům.

prochaskanamoste ( 16. září 2018 00:23 )

milá paní,a co?Jistě chování toho dospělého invalidního fracka,že? Jestli myslíte postup společnosti, pak s vámi nemohu souhlasit. Představte si v reálném životě, že se každý, ať již zdravý nebo nemocný či postižený, bude chovat stejně, jako tento pasažér.Nedodržovat elementární pravidla.Jestli je něco zakázáno, ctěme to, číst snad pán umí,nediskutujme a běžme jinam, kde to zakázáno není. To je celé a invalidita v tom nehraje žádnou roli. To je stejné, jako když je někde v restaurantu napsáno, že mladistvým nenaléváme, podnapilým také ne, nebo, když na rtg nesmíte s řetízkem na krku, na silnici musíte jezdit vpravo, to všechno se nějakému invalidovi nemusí líbit, máme ustupovat? Mějte rozum a nelitujte hned každého moulu, který je shodnou okolností postižený, hlavu má jistě v pořádku.

prochaskanamoste ( 16. září 2018 00:15 )

Naprosto pregnantně napsáno!Invalidi, bohužel mnoho z nich, se často chovají jako buldozer.Zneužívají svého postižení, protože vidí,že slušní lidé mnohdy ustoupí,ačkoliv postižený je jen prachobyčejně drzý, hrubý, samolibý,nevycválaný hajzl s vybičovaným egem, jak to do nich poslední desetiletí všichni hustí. Mají plná ústa integrity, přitom oni se nechtějí často vůbec integrovat. V mnohém se chovají stejně,jak jiná minorita,s kterou má majorita věčně problémy. Stále jen nátlakově, dělat brajgl, aby na ně bylo vidět, chtějí být jen slyšet, aby jim zdravá veřejnost, která na ně maká, aby mohli brát svoje invalidní důchody, příspěvky na všechno možné, ve všem ustupovala.Chci vás ubezpečit, že mám vysoké sociální cítění ale za dobrotu si nechat ještě kálet a rozmazávat, to už je u mne přes čáru.

Citronel ( 15. září 2018 20:29 )

 Někteří zaměstnanci uvažují jako roboti,tutove to byly ženy kdo o tom rozhodl.

Zobrazit celou diskusi