Sobota 30. března 2024
Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido
Oblačno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Juncker chystá poslední projev o EU. Svou řeč řešil s Merkelovou i Macronem

Autor: ČTK - 
9. září 2018
18:30

Svůj poslední projev o stavu EU přednese ve středu před Evropským parlamentem ve Štrasburku předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Jeho řeč bude vzhledem k blížícím se eurovolbám a konci mandátu komise v příštím roce do jisté míry bilanční a dotkne se nepochybně také témat, jako je třeba nadcházející britský odchod z Unie.

Juncker ale také podle informovaných zdrojů stejně jako v minulých letech přijde v proslovu s některými konkrétními iniciativami. Podle pátečního vyjádření komise by tyto návrhy měly mít „pozitivní přínos pro občany“ EU už do vrcholné schůzky v rumunském městu Sibiu v květnu příštího roku, tedy prvního unijního summitu po britském odchodu z evropského bloku. 

Některé se nejspíš budou týkat migrační problematiky, která se před volbami příští jaro stává výrazným tématem přes fakticky nižší počty přicházejících migrantů než na vrcholu krize v letech 2014 či 2015.

Juncker řešil projev s Merkelovou i Macronem

Jedním z nich by například mohlo být další výrazné posílení Evropské pobřežní a pohraniční stráže a unijní azylové agentury tak, aby mohly například účinněji pomáhat s návraty těch, kdo nemají právo na azyl. Další třeba určité konkrétní návrhy na podporu afrických zemí, které v migrační krizi s Evropou spolupracují, například také usnadněním vzájemného obchodu.

Projev Juncker připravoval delší dobu. Hovořil o něm s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem i řadou dalších unijních politiků. Podle mluvčího komise jednal telefonicky také s lídrem Africké unie Moussou Fakim.

Jourová: „Junckerova řeč bude realistická

Česká členka komise Věra Jourová nedávno uvedla, že podle jejího názoru se Juncker dotkne „velkých témat“, jako je migrace, bezpečnost, problémy s vládou práva v unijních zemích, ale i určitých pozitivních oblastí, jako je snaha o větší viditelnost Evropské unie v mezinárodní politice. Část svého vystoupení Juncker také nejspíš, vzhledem k rostoucím ochranářským tendencím ve světě, věnuje mezinárodnímu obchodu a snaze EU o co největší otevřenost.

Video  Šéf Komise Juncker nebyl na sumitu NATO ve formě, museli ho podpírat  - Reuters
Video se připravuje ...

„Já odhaduji, že ta řeč bude realistická. Pan Juncker není přívržencem patetických slov a údernických hesel. Takže si myslím, že bude oběma nohama na zemi, že bude pozitivní a bude vyzývat Evropany k jednotě a trošce optimismu, kterou všichni potřebujeme,“ poznamenala Jourová.

Zkritizuje Itálii?

Juncker by v projevu mohl také zmínit téma, které v posledních týdnech opakovaně připomínal i francouzský prezident Macron. Tedy především v souvislosti s migrační krizí rostoucí sílu nacionalistických hnutí v některých členských státech Unie, jejichž zástupci zpochybňují celý koncept evropské integrace.

Juncker by podle informací ČTK mohl například zkritizovat nynější přístup, jaký má k řešení migrační krize Itálie, tedy země, kterou za stejnou věc ve svém loňském vystoupení ocenil.

V rozhovoru s agenturou DPA varoval Juncker před důsledky nacionalismu v EU. „Nacionalismus ještě nikdy problémy nevyřešil, nýbrž stále vytváří nové,“ řekl. „Ten, kdo se stáhne do své národní ulity, sice může hledat vnější viníky, ale určitě ne zdolávat výzvy, protože mu zcela chybí rozhled,“ dodal.

Proti populistům

Velké otázky, jako jsou migrace, bezpečnost či digitalizace, musí Evropa podle Junckera řešit společně, protože jen tak mohou jednotlivé členské země ve finále prosadit i své národní zájmy. „Věřím, že se tento evropský pohled prosadí a že všichni, kterým záleží na budoucnosti v míru a prosperitě, se v nadcházejícím evropském volebním boji rozhodně postaví populistům,“ řekl Juncker agentuře DPA.

Loni v pravidelném vystoupení, jehož příprava začíná obvykle už v červenci, Juncker nastínil svou vizi možného vývoje Evropské unie do roku 2025 a předložil plán na vybudování „jednotnější, silnější a demokratičtější“ EU. I letos by mohl v projevu zdůraznit, že je třeba překonat rozdíly mezi zeměmi ze západu EU a státy ze střední a východní Evropy, někdy stále označovanými jako „nové“ členské země Unie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

borka30 ( 9. září 2018 20:59 )

Tito dva by se měli chytit za ruce a odkráčet a uvolnit svá korýtka jiným lidem.

corsa ( 9. září 2018 19:49 )

Ať si blábolí co chce....Nic se nezmění.

hejhej ( 9. září 2018 19:09 )

Juncker, Merkelová, Macron likvidátoři Evropy - zrůdy.

Zobrazit celou diskusi