Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ruský politik zastřelil bezbranného spícího medvěda. Oslavil tak své narozeniny

Autor: Mii - 
5. září 2018
15:24

Svou lásku k lovu a zbraním se rozhodl svérázně projevit ruský komunistický politik Sergej Levčenko. Když před dvěma lety slavil narozeniny a dostal k nim novou pušku, vyrazil do lesa, namířil ji na doupě, kde spal hibernující medvěd hnědý, a bezbranné zvíře na místě zastřelil. Celý čin si navíc natáčel. Záznam se nyní dostal na veřejnost, která smrt medvěda odsoudila, informuje server Mirror.

Levčenko je guvernérem bohatého ruského regionu Irkutsku na Sibiři. Video, jež se rozšířilo na internetu, ukazuje, jak je nadšený ze své nové pušky, kterou dostal k narozeninám. Chce ji vyzkoušet, a tak si vybere snadný cíl – hibernujícího medvěda, který nemůže utéct.

Lidé, kteří ho doprovází, mu při tom radí, kam má vystřelit. „To je hlava, vystřel na hlavu!“ volají muži, zatímco Levčenko střílí. Další člověk pak říká: „Tak co, jsi spokojený?“

Tým následně mrtvé zvíře vytáhne z jeho doupěte a nadšený politik se svojí trofejí zapózuje. Doprovod Levčenkovi pogratuluje a skupina odejde.

Měl, nebo neměl povolení?

Ruská i mezinárodní veřejnost okamžitě celý záznam na sociálních sítích odsoudila. Střílení po zvířeti, které hibernuje, označila za mimořádnou zbabělost. „Každý lovec, který je slušnou lidskou bytostí, dokáže posoudit, co se tady stalo,“ napsal jeden z Levčenkových kritiků. Další použil výrazy jako „mučitel zvířat“, „netvor“ nebo „hanebný zabiják“.

Sám guvernér uvedl, že zveřejnění videa je podlý trik, kterým se ho političtí oponenti snaží zdiskreditovat před nadcházejícími komunálními volbami v Irkutsku. K tomu Nikolaj Nikolajev, šéf parlamentní komise na ochranu přírodního bohatství, řekl, že „toto zabíjení není hodné ani guvernéra, ani Sibiřana a ani žádného muže“.

Policie slíbila, že se případem bude zabývat. Musí zjistit, zda střelba byla legální a zda pro ni Levčenko měl povolení. V Rusku je totiž lov medvědů v listopadu nelegální a porušení této vyhlášky může skončit až pěti lety vězení. Je rovněž nelegální zabíjet hibernující medvědy.

Mluvčí Levčenka ale tvrdí, že politik měl ke střelbě povolení. Došlo k ní navíc v rezervaci určené k lovu. „Střelbě předcházela výzva místních občanů, kteří si na medvěda dlouho stěžovali,“ řekla žena. Nevysvětlila ovšem, proč musel medvěda zastřelit osobně Levčenko a proč si věc natáčel.

Poslanec: Morálně je střelba špatná

Že byl lov legální, tvrdí i Nikolaj Tereščenko, lovec, který guvernéra doprovázel ve videu. Medvěd byl podle něj náměsíčný a představoval pro lidi nebezpečí. Rozhodli se ho tak zastřelit, aby předešli možným zraněním. „Psi vyčmuchali jeho pach a pak ho následovali do jeho doupěte,“ popisoval Tereščenko.

Poslanec Nikolajev je však přesvědčen, že nejdůležitější je morální a etické vyznění celého případu – a to je špatné. „Lidé z toho byli v šoku,“ vysvětloval. Lov podle něj nemohl být v žádném případě legální, protože střelba medvědů v doupěti je celoročně zakázaná.

europa ( 6. září 2018 06:42 )

S.v.i.n.ě vrahounská.

porgy1 ( 5. září 2018 23:18 )

Co čekat od ruskýho hovada !

hejpockej ( 5. září 2018 20:47 )

idiot... radsi bych chtel za souseda medveda nez takovyho sobeckyho idiota... hlavne ze mel z tyle svinarny radost, kreten... doufam, ze chcipne stejne podlou smrti..proste magor bez mozku, typickej rusak

dzentlman ( 5. září 2018 20:42 )

Rusáci jsou stejný svi.ně jako Američani.

bilakonvalinka ( 5. září 2018 17:04 )

To je ale arogantní blbec- ten Rusák!! Přeji mu to samé. Chudák medvěd, je mne ho moc líto. Všech zvířat - nemají už klidná místa na život.

Zobrazit celou diskusi