Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Lidé stále častěji cestují: Nejvíc jezdí do Francie a Španělska

Autor: ČTK - 
29. srpna 2018
07:07

Mezinárodní cestovních ruch v loňském roce opět lámal rekordy, když vzrostl meziročně o sedm procent, nejvíce od roku 2010. Počet příjezdů zahraničních turistů činil loni 1,32 miliardy, informovala o tom ve své nejnovější zprávě Světová organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO). Potvrdila tak předběžné odhady z letošního ledna.

Počet zahraničních turistů ve světě stoupl loni o 84 milionů oproti roku předchozímu a pokračoval už osmý rok v řadě v růstu. Největší nárůst zaznamenala loni Afrika, kde počty zahraničních turistů stouply o devět procent. V Evropě vzrostly o osm procent.

Nejnavštěvovanější zemí zahraničními turisty byla loni podle UNWTO Francie, kam zavítalo 86,9 milionu turistů. Druhé místo držel její soused Španělsko s 81,8 milionu zahraničních turistů a třetí byly Spojené státy, kam dorazilo 75,9 milionu zahraničních návštěvníků. Čtvrtá v žebříčku UNWTO byla loni Čína (60,7 milionu) a pátá Itálie (58,3 milionu turistů).

Do první desítky zemí s nejvíce zahraničními turisty se dostala jediná latinskoamerická země – Mexiko, kam dorazilo loni 39,3 milionu zahraničních turistů.

Pro Českou republiku uvádí poslední ročenka UNWTO nejaktuálnější údaje za rok 2016, kdy podle ní přijelo do Česka 12,8 milionu zahraničních turistů.

I letos pokračuje mezinárodní cestovní ruch v růstu, podle dosavadních údajů světové organizace cestovního ruchu vzrostly počty zahraničních turistů ve světě od ledna do dubna o šest procent.

UNWTO je specializovanou agenturou OSN a sídlí v Madridu. Za zahraniční turisty považuje osoby, které překročí hranice jiné země a stráví v ní nejméně jednu noc. Do statistik nezahrnuje klienty okružních plaveb.

Zobrazit celou diskusi