Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vatikán lituje zneužívaných dětí kněžími v Pensylvánii: Obětí je nejméně tisíc

Autor: ČTK, ula - 
16. srpna 2018
23:10

Vatikán dnes vyjádřil stud a lítost nad zprávou o zneužívání dětí kněžími ve Spojených státech. Reaguje tak na zprávu z Pensylvánie z tohoto týdne, podle níž v tomto americkém státě v uplynulých 70 let přes 300 duchovních zneužilo nejméně 1000 dětí.

Ke zprávě komise velké poroty ve státě Pensylvánie lze říci jen dvě slova: Stud a lítost, uvedl Vatikán v dnešním prohlášení. Případy zneužívání uvedené ve zprávě jsou podle vatikánského mluvčího Grega Burkeho z kriminálního i morálního hlediska „zavrženíhodné“.

Oběti podle Burkeho byly připraveny o hrdost a víru. Církev si musí z minulosti vzít „tvrdá ponaučení“, zdůraznil mluvčí. Odpovědní a ti, kteří zneužívání umožnili, podle něj musí skládat účty.

Papež František stojí na straně obětí a jsou pro něj prioritou, ujistil mluvčí Vatikánu. Dodal, že církev chce oběti vyslechnout, aby byla „tragická hrůza, která ničí život nevinných“, vymýcena.

Devítisetstránková zpráva o zločinech amerických římskokatolických kněží v Pensylvánii obsahuje kruté případy sexuálního násilí od 40. let minulého století. Skutečný počet zločinů je podle zprávy nejspíš ještě větší, protože mnoho dokumentů se v tajných církevních archivech nepodařilo dohledat a některé z obětí se nepřihlásily. Viníci z velké části trestu unikli.

Video  Papež mezi uprchlíky: Poklekli a nechali si žehnat  - Reuters
Video se připravuje ...

psychopatt ( 17. srpna 2018 07:01 )

 tak uz jenom z logiky veci plyne, ze kdyby nejaky buh byl, proc by to dopustil? bych cely ten podivny spolek rozpustil a zakazal...

zlymikes ( 17. srpna 2018 05:36 )

Kněží jiných církví przniči dětí nejsou. Proč? Mohou mít ženu a rodinu. A i když Ježíš manželku měl, nějaký gay ve třetím století při tvorbě nové církve manželku zakázal. Na venkově měl farář kuchařku a tak si šoupnul. V městech , zejména v americe, chodil do bufetu a tak potřeby přírody si ukájeli na dětech. A to je zřejmě ta svoboda podle spolku kolem Bělobrádka.

sovca ( 17. srpna 2018 04:35 )

Jak může Bůh něco takového tolerovat? Proč své podřízené nepotrestá? Je to hnus velebnosti.

cocumysvole ( 16. srpna 2018 23:42 )

zapletalikovi: S tím se nedá než naprosto souhlasit

cocumysvole ( 16. srpna 2018 23:40 )

Vatikán lituje, Ha ha ha !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Černo***níci tedy církev byli od prazačátků *** nenažraný a kde mohli tam ubližovali lidem. Vůbec nechápu jak je může někdo oslavovat a sloužit jim.

Zobrazit celou diskusi