Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Devět mrtvých a zřejmě další dopadený žhář. Kalifornští hasiči dál bojují s rozsáhlými požáry

Autor: ČTK, vei - 
10. srpna 2018
06:52

Kalifornským hasičům se podařilo pokročit v boji s největším požárem, který v minulých dnech zachvátil sever nejlidnatějšího amerického státu. Podle agentury Reuters se sice plocha ohně přes noc zvětšila, ale během čtvrtka se zas podařilo zhruba polovinu požáru uhasit. Živel si mezitím vyžádal další, už devátou oběť. Policie také zadržela člověka podezřelého ze založení jednoho z požárů.

Na severu Kalifornie, nejvíc postiženém ničivým požárem, hořelo původně na 123.000 hektarech a oheň tam zničil přes stovku domů. V oblasti se živlem bojuje 4000 hasičů, nedaleko odtud u města Reddingu dalších 4700. Právě Redding byl ohněm nejvíc zasažen, zahynulo tam sedm lidí a shořelo přes tisíc domů.

Teploty v místě požárů stále přesahují třicítku a vítr dosahuje rychlosti 56 kilometrů v hodině. Hašení komplikuje nepřístupný terén, půda je vyschlá a předpověď neslibuje zlepšení. Celkem v Kalifornii zuří devět velkých požárů, evakuováno bylo zhruba 20.000 lidí.

V okrese Tehama na severu Kalifornie dnes při dopravní nehodě zemřel mechanik hasičského sboru. Úřady jeho úmrtí zařadily do seznamu obětí ohně, který si tak už vyžádal devět mrtvých.

Policisté také zadrželi muže, kterého považují za strůjce dalšího z požárů, s nímž v horské oblasti jižní Kalifornie bojuje na 600 hasičů. Jednapadesátiletý Forrest Gordon Clark podle policie poslal náčelníkovi místních dobrovolných hasičů e-mail, v němž vyhrožoval, že „tohle místo bude hořet“. Policisté tvrdí, že Clark, který měl dlouhá léta spory se sousedy, záměrně založil oheň v pondělí. Zatímco všech 12 budov v okolí lehlo popelem, pouze Clarkův dům zůstal ušetřen.

Zobrazit celou diskusi