Požár zachvátil les mezi obcemi Oslavany a Zbýšov. Je to u řeky a je tam špatný terén. Poslali jsme tam jednotky z různých stran. Zatím nevíme, jak velká plocha je zasažena,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Na místě zasahuje 15 jednotek hasičů a vrtulník, který monitoruje situaci. „Nikdo není zraněn a obcím nebezpečí nehrozí. Ohniska se nacházejí v dostatečné vzdálenosti od obydlených částí města. Hasiči by je měli dostat brzy pod kontrolu,“ věří Mikoška.

Znepokojuje mne fakt, že se to opakuje už několikátý den. Teď jde o dvě větší a několik menších ohnisek na obou stranách údolí u potoka Balinky. Doufám, že se podaří vyšetřit, proč k ohni v těchto místech opakovaně dochází,“ řek Blesku starosta Oslavan Vít Aldorf.

Hořela i chatka, žena se zranila

Další velký oheň dnes hasiči přitom likvidovali v Bílovicích nad Svitavou. Na místě zasahovalo jedenáct hasičských jednotek u požáru chaty ve svahu v hůře přístupném terénu. Plameny zachvátily také přilehlé přístavky a plocha požáru tak byla přibližně 30×10 metrů.

„V době příjezdu jednotek se již nikdo v domě nenacházel. Jedna obyvatelka domu skončila v péči záchranné služby. Hasiči zasahovali v dýchací technice a proti ohni nasadili pět vodních proudů. Podle vyšetřovatele se bude způsobená škoda pohybovat do jednoho milionu korun. Příčinu požáru nadále zjišťuje,“ upřesnil Mikoška.

VIDEO: Před pouhými čtrnácti dny likvidovali hasiči i požár chaty v Brně.