Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kritizoval Trumpa, teď má jít exšéf CIA na „koberec“ do Kongresu

Autor: ČTK - 
22. července 2018
19:54

Právní výbor Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu si pozve ke slyšení bývalého šéfa CIA Johna Brennana, aby vysvětlil své nedávné výroky o velezradě prezidenta Donalda Trumpa. V televizi Fox News to dnes řekl šéf výboru Bob Goodlate. Brennan po kritizované Trumpově tiskové konferenci s ruským vůdcem Vladimirem Putinem v Helsinkách řekl, že Trumpovo vystoupení je možné označit za velezradu.

„Máme na Brennana spoustu otázek a budeme rozhodně žádat vysvětlení,“ řekl Goodlate, republikánský poslanec ze státu Virginia. Jeho slova o hlavě státu označil za „mimořádně pobuřující“. Trump minulý týden o Brennanovi prohlásil, že je to lhář a podvodník.

Goodlate dnes tvrdě odsoudil i kritické výroky bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho, který po tiskovce Trumpa s Putinem z minulého pondělí na twitteru napsal, že všichni, kdo věří v americké hodnoty, musejí na podzim v kongresových volbách hlasovat pro demokraty.

Byl to den, kdy se americký prezident postavil na cizí půdě po bok vraždícího, prolhaného gangstera a odmítl podpořit vlastní zem. Vlastenci musejí vstát a prezidentovo chování odmítnout,“ napsal Comey, kterého Trump loni v květnu pro ztrátu důvěry odvolal z funkce.

Kritika na adresu Trumpa zazněla ve čtvrtek nepřímo i z úst šéfa amerických zpravodajských služeb Dana Coatese, který na bezpečnostní poradě v Aspenu ve státě Colorado nechtěl uvěřit zprávě o tom, že Trump pozval Putina do Bílého domu. „Řekněte to ještě jednou,“ požádal moderátorku konference, která informaci o druhém summitu delegátům sdělila. „OK, tak to tedy bude něco,“ poznamenal Coates.

V sobotu Coates své poznámky označil za „nešikovné“. Neměly prý znamenat, že chce jednání prezidenta kritizovat nebo se o něm vyjadřovat neuctivě. „Některá média špatně popsala mou reakci na zprávu (o pozvání Putina). Moje nesporně nešikovná odpověď neměla v žádném případě znamenat kritiku prezidenta nebo neúctu vůči němu,“ uvedl Coates v prohlášení.

Video  „Studená válka je věcí minulosti.“ Putin s Trumpem narovnávali vztahy mezi Ruskem a USA  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

 

Taurus70 ( 23. července 2018 07:31 )

 Dacan ze zlocinecke organizace kritizuje?Opravdu vtipne😈

Zobrazit celou diskusi