Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

U Severního Kypru se potopila loď s migranty. Nejméně 16 mrtvých a pohřešovaní

Autor: ČTK, nkov - 
18. července 2018
17:38

U pobřeží Severního Kypru dnes podle turecké agentury Anadolu ztroskotala loď s asi 150 migranty na palubě; 19 lidí zahynulo a zhruba 26 osob se pohřešuje, 105 pasažérů bylo zatím zachráněno. Agentura AP s odkazem na nejmenovaný zdroj uvedla, že zachránění byli letecky přepraveni do nemocnice v přístavním městě Mersin. Jeden těžce zraněný je ošetřován na Kypru.

Po dalších možných přeživších podle televize pátrá severokyperská a turecká pobřežní stráž a pomáhají přitom i obchodní lodě. Plavidlo s migranty zaznamenala loď plující pod panamskou vlajkou asi 25 námořních mil od turecké Antalyi a upozornila na něj tureckou pobřežní stráž.

Nejmenovaný zdroj citovaný agenturou AP uvedl, že loď ztroskotala asi 48 kilometrů od poloostrova Karpas v turecké části ostrova. Podle tohoto zdroje bylo na palubě 147-150 lidí a pátrá se teď po 25 až 30 z nich. Zdroj nepotvrdil, zda všichni pasažéři byli migranti.

Odkud migranti pocházeli a kam měli namířeno, není podle agentury AFP zatím jasné.

V roce 2015 bylo Turecko jednou z hlavních tranzitních zemí, přes kterou se více než milion migrantů vydalo na nebezpečnou plavbu do Evropy. Mnoho z nich prchalo před konfliktem a chudobou na Blízkém východě a v Africe.

Migrantů výrazně ubylo

Dohoda mezi Tureckem a EU z roku 2016, uzavřená po utonutí tisíců migrantů plavících se z Turecka k řeckým ostrovům, počty příchozích migrantů dramaticky snížila.

Od letošního ledna do května podle turecké pobřežní stráže utonulo 26 migrantů, kteří se snažili doplavit z Turecka do Evropy.

Loni se podle OSN doplavilo přes Středozemní moře do Evropy 172.301 migrantů, předloni jich bylo 362.753 a v roce 2015 to bylo 1,015.078.

Video  Zoufalý nářek uprchlic: Jejich muži nepřežili cestu do Řecka  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině