Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Katastrofa v Keni: V národním parku uhynuli kriticky ohrožení nosorožci

Autor: jer, ČTK - 
13. července 2018
16:05

Sedm kriticky ohrožených nosorožců dvourohých uhynulo v Keni týden poté, co byli přemístěni do národního parku Tsavo na jihu země. Informovala o tom v pátek agentura AP s odvoláním na Keňskou agenturu na ochranu divoké zvěře (KWS).

Jako důvod jejich uhynutí AP uvedla nedbalost a odvolala se přitom na anonymní zdroj z KWS. Ostatní agentury i média píší, že zatím není jasné, proč zvířata uhynula.

Sedm uhynulých zvířat patřilo do skupiny 14 nosorožců, kteří měli v národním parku Tsavo přispět ke zvýšení populace tohoto ohroženého druhu. Přesun zvířat provedly ve spolupráci KWS a Světový fond na ochranu přírody (WWF).

Naprostá katastrofa

Ochránkyně přírody Paula Kahumbuová z nevládní organizace WildlifeDirect uvedla, že ztráta nosorožců je „naprostá katastrofa“. V Keni podle Kahumbuové žije 80 procent světové populace nosorožců dvourohých.

Podle Kahumbové úřady musí přijmout zodpovědnost za to, co se stalo. „Nosorožci jsou mrtví. Musíme otevřeně říct, že se to stalo. Ne za týden, ne za měsíc. Něco se muselo pokazit a chceme vědět, co to bylo,“ řekla.

Video  Poslední samec bílého nosorožce zemřel, Súdán patřil české zoo.  - Reuters
Video se připravuje ...

 

flora ( 13. července 2018 18:07 )

Jestli jich uhyno 7 a všichni najednou do týdne, zabilo je něco, co měli společného. Možná je neměli přemisťovat. Možná byla pro ně přeprava a nové neznámé prostředí takový obrovský stres, že to nepřežili.

beavis1 ( 13. července 2018 17:39 )

My zachraňujeme, převážíme je jak blbci a afričani je nabízejí na odstřel za prachy nebo takzvaně pojdou a prodají jejich rohy asiatům...

Zobrazit celou diskusi