Samička vzácného nosorožce indického Růženka patří v plzeňské zoo k nejoblíbenějším zvířatům. Má se čile světu a pěkně prospívá. „Když se loni v únoru narodila, vážila 47 kg. Při červnových křtinách už měla čtvrt tuny a teď váží 602 kg. Už to není žádný malý drobeček,“ uvedl ředitel zoo Jiří Trávníček.

Růžence moc chutná. „Ráda okusuje listí z větví a miluje pórek. Ten měla spolu s čínským zelím, salátem, petrželí a senem v narozeninovém dortu, který vážil 50 kg,“ řekl Marin Vobruba z plzeňské zoo.

Růženka je velice hravá a temperamentní. Podle ošetřovatelů je také mnohem akčnější, než byla její o tři roky starší sestra Maruška. Moc ráda se bahní v jílu a koupe se ve vnitřním bazénku.

Video
Video se připravuje ...

Nosorožčí holčička Růženka z plzeňské zoo miluje dovádění v bahně. ZOO Plzeň

Samotný porod Růženky byl velmi rychlý a bezproblémový. Trval jen jednu minutu. Malá nosorožčí holčička byla viditelně drobnější, než před třemi lety její sestra Maruška. Matka Manjula ji čekala o šest dní déle, byla tak březí 485 dnů.

Růženku čeká za rok stěhování. „Až jí budou dva roky, odjede do jiné zoo za svým ženichem. Nevíme ještě kam. Maruška odjela krátce po svých druhých narozeninách do Touroparcu u Lyonu ve Francii. Tam žije v páru se samcem, ale mládě ještě nemá,“ dodal Vobruba.

Jméno navrhly malé samičce plzeňské děti loni v březnu. Růženka je spolu se svými rodiči Manjulou a Baabuem jediným zástupcem nosorožce indického v Česku.

Vzácný nosorožec indický

Nosorožec indický, který je největším z asijských druhů, žije v severovýchodní Indii, Nepálu a Bhútánu. Obývá travnatá místa v mokřadních oblastech. Drží se v těsně blízkosti vody, ve které tráví také poměrně dost času. Má na všech končetinách tři prsty – druhý, třetí a čtvrtý. První a pátý prst zakrněl.

Je to samotář, který se ráno a večer vydává za potravou a po zbytek dne odpočívá. Živí se listím, trávou, různými rostlinami a větvemi. Březost u samic trvá zhruba třináct měsíců a samice rodí jediné mládě. To je pohyblivé velice brzy po narození, saje mateřské mléko až dva roky.

Kvůli pytlákům hrozí vyhubení

V současné době je ohrožený vyhubením, je totiž častým cílem pytláků a překupníků s nosorožčími rohy. Prášek z nich je v Asii považovaný za afrodiziakum a lidový lék. Celkově čítá světová populace těchto ohrožených savců kolem 2500 exemplářů. Ve 24 evropských zoologických zahradách jich žije přes 60.

VIDEO: Takhle si Růženka užila červnové křtiny.

Video
Video se připravuje ...

Křest nosorožčí samičky Růženky z Plzně. Přibrala už čtvrt tuny. Zbyněk Schnapka, hudba: Birthday Cake, Studio Fontána

Fotogalerie
10 fotografií